Микровълновите печки – опасни или полезни

Независимо дали имате или все се чудите дали да си закупите микровълнова печка със сигурност знаете, колко удобна и бърза е за затоплянето и готвенето на храна. Мнозина не могат да си представят живота без удобството на микровълновата фурна, за други тя е опасна и страшна технология.  

Напоследък дилемата дали микровълновите печки са опасни или полезни се задълбочи още повече.

Някои от ползите на микровълновата фурна са повече от очевидни. Тя е несравним помощник при затопляне на ястия, чудесна е за бързо (и по-здравословно) размразяване на продукти, чрез нея можете да приготвяте различни ястия. В сравнение с обикновените печки тя пести доста енергия и време. В нея може да се готви с почти всякакви съдове.

Но дали микровълновата печка е безопасна? Дали храната променя своя състав при тази технология?

Технологията на микровълновата печка използва – микровълните. Какво знаем за тях?

За микровълните се знае, че могат да проникват някои материи като например порцелан, стъкло, керамика, хартия, аркопал и др. Микровълните преминават през тези материи без да губят енергия и без да се нагряват. Нагряването им е заради затоплената храна, която се намира в тези съдове. Тези микровълни не могат да преминават през метални предмети, защото се отразяват.

Микровълните карат молекулите на храната да трептят, следствие на това трептене тя се затопля. Това трептене освен, че загрява хранителните продукти променя техния състав.

Опасни ли са микровълновите фурни?

Според проведено проучване в САЩ от 1992 г. микровълновите фурни биха могли да бъдат опасни за децата. Според учените някои аминокиселини, които са в адаптираното млякото се преобразуват с изомери. Смята се, че тези d-изомери имат негативно влияние въху нервната система.

Според други изследвания, консумирането на храна, която е подложена на микровълни би могла да нанесе вреди. Приготвената в микровълнова фурна храна има по-вече съдържание на лош холестерол , отколкото сготвената по традиционен начин.

Според друго изследване (на учени от университета в Луизиана) се твърди, че готвенето на микровълнова печка е рисково за здравето на човека. Според тези изследователи храната е канцерогенна за човека.

Според учени от русия канцерогенни са свободните радикали, които се получават след микровълнова обработка на някои видове зеленчуци. Според учените от Русия храните губят голяма част от полезните си съставки с над 70%.

В крайна сметка?

Има стотици изследвания, които се опитват да докажат или оправдаят вредата за здравето при готвенето с микровълновата технология. Много от тях посочват различни опасности при консумацията на храна приготвена по този бърз и лесен начин.

Според защитници на микровълновата технология всяко готвене променя състава на храната и може да я превърне в канцерогенна. И в тази връзка: всички форми на пушен са вредни за тялото ни. В допълнение привържениците казват, че всяко готвене намалява полезните вещества от хранителните продукти.  Запазването на качествата на храните зависи от това дали са потопени във вода.

Използвайте микровълновата печка, но имайте и едно на ум.

Ако се притеснявате, че микровълновата фурна е опасна за вашето здраве бихте могли да намалите нейната употреба до минимум. Бихте могли например да затопляте храната си в конвекторна фурна. Все пак тя не е толкова удобна, колкото микровълновата печка, но ще свърши работа.  Електрическия котлон или фурна също ще свършат работа, но дори и при бързозагряващите модели затоплянето на ястието ще ви отнеме около 10-на минути. С традиционната печка се хаби и доста електроенергия.

Микровълновите печки – опасни или полезни
4.2 (84.36%) 55 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com