Мухъл у дома (част 1)

Най-вероятно сте се сблъсквали с досадата, наречена “мухъл”. Той се появява навсякъде и може да е доста упорит, но за сметка на това може да се премахне лесно, особено ако се е развил на лесна за почистване основа.

Най-често мухъл се появява по стените. Ако са гладки, то няма да ви бъде особено трудно да го отстраните с мокър парцал. Разбира се, има и други начини да се отървете от мухъла и те са доста разнообразни – като се започне от специален препарат против мухъл и се стигне до нестандартни решения като белина, оцет и други.

И все пак, ако стената е с неравна повърхност или пореста, почистването може да се окаже голямо предизвикателство, защото колкото и да го почиствате, той винаги ще се задържа в релефните форми на стената и ще избива наново.

Мухъл върху гипсокартон

Тъй като се състои от висок процент целулоза, това е един материал, върху който мухълът намира много благоприятна почва за виреене. Няма начин да отстраните мухълът напълно от този материал, най-вероятно ще се наложи да изрежете малка част от засегнатата повърхност за да се справите окончателно. В противен случай проблемът ще се появи отново.

Мухъл, който се развива зад самата стена

Мухълът доста често се развива в пукнатини и кухини, далеч от нашия поглед. Причината е вероятността на едно такова място да се задържи влажен въздух и разбира се, да няма слънчева светлина. Мухълът може да се развие и зад тапетите.

Интересен факт е, че дори и в самото лепило за тапети може да има органични вещества, които да послужат за храна на мухъла на по-късен етап. В този случай мухълът може да е много труден за отстраняване и да се изисква намесата на специалист.

Признаци за наличие на мухъл по стените

Ако боята по стените става на петна или се лющи, обезцветява или образува неравности, това най-вероятно сигнализира за повишена влажност в самата стена. В подобни моменти е добре да вземете мерки, защото в противен случай скоро там може да се появи плесен, която бързо да се превърне в проблем.

Много е важно да обърнете внимание на малките петна плесен, защото ако подобен проблем започне да се забелязва на стената, то напълно е възможно в дълбочина (или зад стената, зависи как е изградена тя) да има много повече мухъл. Ако усещате миризма на мухъл и плесен или се появят алергични реакции от ваша страна, това също може да е знак.

Защо по стените се появява мухъл и как става това?

Най-честите причини за мухъл расте по стените са с висока влажност, конденз и протичане на вода, което често остава неразбрано и скрито от нашите погледи. Кондензът също е причинител на плесени и мухъл. Обикновено този проблем се появява през зимните месеци и основно по външните стени на къщата (например край прозореца).

Сушенето на мокри дрехи лесно може да причини мухъл у вас. Най-доброто решение в този случай, разбира се, е проветряването и притокът на свеж въздух. Около тръбите, например в банята, също може да се образува доста мухъл. Причината е постоянната влага, която може да е резултат от протичане или от конденз.

Мухъл у дома (част 1)
4.2 (84.32%) 37 глас[а]

Sunrise - подови настилки и интериорни решения