Мухъл у дома (част 2)

Мухъл по тавана

Появата на мухъл по тавана пък е индикация за сериозен проблем с влага или конден свързани с покрива на сградата. За тавана, ако е от гладка материя, можете да се справите с мокра кърпа или с кърпа леко напоена с белина. Ако обаче таванът е изработен от по-сложен материал, може да се наложи да изрежете цял сегмент, за да предотвратите разпространяването на мухъла.

Мухъл зад окачения таван

Мухълът може да пребъде зад окачения таван на вашия дом. Тъмнина и влага – какво по-добро за него? Ако видите малко петънце мухъл, знайте, че от другата страна то е най-вероятно много по-голямо. Мухълът по тавана е знак за течащ и пропускащ влага покрив.

Мухъл около прозорците

Рамките на прозорците и стените около тях най-често стават жертва на мухъла. От една страна там влагата е по-голяма, а от друга страна тази част от дома е в близост до външната среда, така че може да се образува повече конденз. За да няма конденз там, най-добре е редовно да проветрявате жилището и да поддържате стените сухи.

Мухъл по пода

Това може да се случи особено под килими, балатуми или мокети. Най-често се развива мухъл, ако е разливана вода или друга течност, което да задържи влага по пода. Тази част от жилището всъщност е изложена на много висок риск, защото както знаем, всички плесени падат на долу и щом са се развили по тавана, то това значи, че нищо не може да ги спре да превземат и пода.

Мухъл по мебелите

Шкафове, чекмеджета, дивани, фотьойли – всички те могат да станат жертва на мухъла. Това което можете да направите е да ги държите на известно разстояние от стените, за да има постоянна въздушна циркулация. Дървените и текстилни мебели от естествени материали са по-предразположени.

Мухъл в изолация

Изолацията може и да предпазва стените на жилището от студ, но под нея може да се развие цяла вселена от мухъл. Това може да се случи дори и ако стените ви от вън изглеждат чисти, красиви и без никакви индикации за проблем.

Мухъл във вентилационната шахта

Колкото и да звучи странно, това е още едно любимо място на досадния мухъл. Той се спотайва необезпокояван там и си се развива спокойно далеч от светлина и човешки погледи. Добре е от време на време да проверявате тези места.

Мухъл по дрехите

За да избегнете появата на мухъл по дрехите, препоръчително е да не ги оставяте на мокра купчина за дълго време. Ако не прострете прането повече от един ден, тъкана може да плесеняса.

Мухъл в мазата

Ако трябва да изберем едно място, което да е първенец по най-много мухъл, то това обикновено винаги е мазата. Тъмна, хладна и влажна, тя е перфектното място за развитие на плесен. Освен това, допълнително спомагат лошата вентилация и въздухът, който почти винаги е застоял.

За да се уверите, че няма проблеми, най-добре е да обърнете редовно внимание за признаци на вода или влага и ако има такива да действате бързо. Проблеми с избиване на вода, течове, пробити тръби, наводнения или каквото и да е друго, то непременно дръжте положението под контрол.

Мухъл у дома (част 2)
4.2 (83.83%) 47 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com