Няколко съвета за по-лесно почистване на банята

Често имаме желание да почистим банята по екологично чист начин, без да с налага употребата на силни химически препарати. За съжаление обаче, това не винаги е възможно, тъй като някои замърсявания могат да бъдат неприятно упорити.

Ето няколко съвета как да преборите досадните петна, които варовикът образува по вашите плочки, а също и сапунените отлагания и котления камък.

Варовикът е почти невъзможен за почистване без препарат, макар че според мнозина почистването може да се извърши и с други средства, например с оцет. Тук обаче ще ви помогнем със съвет как да го почистите с подходящ препарат.

В магазина попитайте за препарат против варовик. Купете го и го приложете по следния начин: Напръскайте засегнатите места и оставете химикалите да подействат до около 10 минути. Не се опитвайте да третирате мястото веднага, защото най-вероятно няма да е толкова ефективно.  Повечето хора правят тази грешка, а после казват, че препаратите не действат. Те всъщност са много ефективни, но ако ги използвате правилно.

Ако пък си имате работа с петна от наслоен сапун, то тук са нужни съвсем различни средства. Това което премахва варовик може да е безпомощно пред сапуна. Обикновено доста голям ефект имат препаратите, които съдържат белина. Но внимание! Бъдете предпазливи! Винаги използвайте ръкавици и пазете очите си.

Най-добре слагайте защитни очила, защото при попадане в окото тези препарати могат да са доста опасни! Предимствата на препаратите с белина пък са, че освен способността да премахнат всички упорити сапунени отлагания, те ще почистят и унищожат също и спорите, които причиняват мухъл (знаете, че белината е голям враг на мухъла и на плесените като цяло).

Друго, което трябва да знаете, е как да почистите кранчетата на душа и на чешмата. Те се почистват също със специални препарати. Специалистите казват, че ако почиствате поне веднъж седмично, то натрупванията от сапун и варовик няма да са толкова сериозни и ще можете да почистите и с не толкова силни препарати, а и с по-малко усилия.

Характерно за кранчетата на банята е, че тук, за разлика от плочките, оцетът е наистина изключително ефективен и може не само да ги почисти идеално, но и да придаде блясък сякаш току що сте ги купили от магазина. Изтъркайте хубаво и ще се уверите!

Тоалетната чиния също се нуждае от старателно почистване с препарат. Това, което най-вероятно не знаете е, че трябва да правите това всеки ден, колкото и да не ви харесва идеята. Добрата новина е, че ще е нужна половин минута и съвсем малко препарат, а резултатът ще е постоянно свежа и ухаеща на чистота тоалетна.

Друг съвет при почистването на тоалетната чиния е да внимавате да не разсипвате от почистващия препарат на вън докато търкате с четката. Ако капне на вън, това би могло да повреди плочките или килима ви (зависи какво използвате в банята), а това няма да е приятно.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com