Как да изберем подходящи огледала за дома

Почти всеки от нас има огледала в дома си. Освен, за да проверяваме вида си огледалата са част от домашния интериор. В зависимост от избора на подходящо огледало може зрително да увеличим пространството на дома си, да го направим по-светъл и приветлив или да подчертаем неговия стил. 

Едно от първите неща, които трябва да знаем, че огледалата могат да се използват във всяка една от стаите – бани, коридори, спални, дневни и т.н.. Те могат да бъдат в синхрон с умерения дизайн, да бъдат изящно произведение на изкуството или да отразяват светлината, така, че да създадат нови измерения в жилищното пространство. Огледалата са едно чудесно допълнение към обзавеждането на дома ни.

Как да изберем подходящи огледала за дома?

Когато избирате огледа за дома е добре да се съобразите с тяхната форма, размер и стил. Не всяко огледало е подходящо за дадена стая.

Според формата, размера и стила

Формата играе важна роля в пространството. Например ако избраната от вас огледало е в хоризонтална форма, това ще увеличи усещането за широчина, а ако то е обърнато по вертикала ще акцентира върху височината.

Сдържаните ъглови форми (квадрат или правоъгълник) придават усещането за сдържаност и сериозност, докато заоблените или извити рамки са с по-меко и закачливо излъчване.

Размер

Размерът също може да повлияе върху въздействието, което бихте искали да създадете. Изборът на размера на огледалото на първо място зависи от това дали искате то да е фокусна точка и акцент или да е действа като фон.

В случай, че целите огледалото да е фокусна точка в стаята, уверете се, че то е достатъчно голямо като размер. Но за да се откроява трябва изберете и точната рамка, която ще го направи още по-забележимо.

Ако предпочитате вашето огледало да е по-скоро част от фона, е добре огледало с много голяма форма. По този начин ще създадете илюзията за едно голямо светло пространство, а огледалото ще остане на втори план.

По-малките огледала имат свойството да действат като акценти. Малките огледала улавят светлината и я отразяват. По този начин могат да се създадат едни наистина впечатляващи обекти.

Много интересни ефекти биха се получили ако използвате огледала в групи. Винаги, обаче имайте предвид, че ако планирате да използвате малки огледала в група те трябва да образуват една по-голяма форма, която често се явява фокусна точка в интериора на помещението.

Стил

Един изключително деликатен момент. Огледалата трябва да са в синхрон и да подчертават стила на вашия дом. Формата и размера на огледалото е от значение, но в много случай рамката играе определяща роля при определяне на стила.

Например една богато украсена рамка, която е издълбана или позлатена би стояла идеално на една по-изискана и „тежка“ обстановка. Докато една по-„проста“ изчистена рамка би могла да бъде чудесно допълнение към един модерен или екстравангарден интериор.

Причудливите рамка е с деликатно решение. В някои случай може да стои отлично при по-нетрадиционното обзавеждане, а в друг да е отлично допълнение към класическия стил.

Банята това е едно от най-логичните места, където се поставят огледала. Но вместо да избирате някакво парче стъкло бихте могли да потърсите такова, което ще направи банята ви едно по-приятно място. Обичайно се поставя огледало над мивката, но защо да се придържате към баналното? Вместо традиционната правоъгълна форма бихте могли да изберете огледало с по-уникална форма. Дори една семпъл, продълговат дизайн може да бъде наистина открояващ се и придаващ повече настроение. От значение е начина, по който овала се отразява в мивката. При точно нагласяне може да получи една уникална визия, в която да бъдат уловени светлинни ефекти.

Цвета

Цвета на огледалото (неговата рамка) не е за подценяване. Изборът на цвят трябва да съответства на цветовете на мебелите, настилките и стените в помещението. Точния цвят помага на огледалото да се интегрира или да се открои в интериора на вашият дом.

Бъдете смели и оставете въображението ви да ви води

С огледалата в дома можете да сътворите наистина интериорен шедьовър. Те заедно с картините могат да бъдат произведения на изкуството. Преди всичко огледалото ще създаде индивидуалност, светлина и уют във вашия дом.

Как да изберем подходящи огледала за дома
4.3 (86.21%) 58 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com