Озеленяване на офиси или как влязохме в 21 век

Както всичко останало, така и озеленяването се развива и достига все нови и нови висини. Измислят се нови технологии или пък се усъвършенстват стари модни течения. Интериорното озеленяване се развива и заема все по-важна част и най-голямо доказателство за това е светкавично развиващото се озеленяването на офиси и бизнес сгради.

Модерният бизнес изисква и модерни решения във всичко, както в архитектурата, така и в озеленяването. Интериорното озеленяване отдавна вече не е просто един фикус в ъгъла на офиса. Един от най-важните моменти в този напредък е придвижването на растенията навсякъде в пространството.

Първоначално по терасите, после по покривите, а вече и по стените. Растенията висят от тавана, оформят се под всякакви причудливи форми, но най-модерното течение в интериорното озеленяване на офиси са зелените стени или т.нар. вертикално озеленяване.

Озеленяването в развитите градове

Дали поради липса на пространство, или поради екологични съображения, растенията вече не се развиват само на земята. Вярно е, че в днешно време повечето развити градове се пукат по шевовете и всяко кътче земя е от значение. В същото време обаче има определени закони и норми за площите на озеленяване, поради което се налага изграждането и развитието на вертикалното и фасадно озеленяване.

Причините разбира се не са свързани само с липсата на пространство. Вертикалното озеленяване има изключително модерно звучене и също така е екологично. Свикнали сме да гледаме и да се любуваме на всякакви архитектурни произведения и рядко някоя новопостроена бизнес или офис сграда може да ни изненада.

Зелената фасада обаче събира погледите и буди възхищението и на най-големите скептици. Освен това, за да може модата така както и в другите сфери, така и в озеленяването да бъде многопластова, се налага този екологичен модел. Тоест за да може дадена сграда да се наложи като модерна и интересна вече е нужно да се подхожда иновативно и да се влагат нови идеи и средства.

Растенията и мястото им в забързания начин на живот

В забързания начин на живот в днешно време, офисите са се превърнали почти в дом за много хора. Следователно им е необходим уют и приятна атмосфера. Озеленяването на офиси трябва да оказва благоприятно въздействие на работещите там, както на психиката им, така и на здравето им.

Днес, малко по малко вече започваме да осъзнаваме какви щети сме нанесли на себе си и на природата и съответно всеки модерен човек се опитва по някакъв начин да смекчи последиците от това. Растенията и озеленяването на офиси като цяло се превърнаха в мода, именно защото екологичното мислене слава богу вече стана модерно по света. И така би трябвало да е занапред.

Като цяло идеите за озеленяването в света стават все по-интересни и растенията навлизат във все по-странни пространства. Офисите и бизнес сградите от своя страна не се страхуват от напредъка, а напротив се хвърлят през глава и приемат с отворени обятия всякакви новости. Ние пък с нетърпение ще очакваме следващото стряскащо и на пръв поглед неизпълнимо хрумване за озеленяване.

Източник: Озеленяване в София, Пловдив, Варна, Бургас и цялата страна

Озеленяване на офиси или как влязохме в 21 век
4.1 (81.85%) 54 глас[а]

Магазин за ламинат в София