Пантофите за гости крият рискове

Типично по балкански, в повечето български домове събуването е код и етикет, който не търпи противоречие. Хората дори не чакат да бъдат приканени да го направят и мигновено се събуват още в момента, в който прекрачат входната врата на мястото, което посещават, независимо дали отиват при близки хора, или в дома на непознати.

Тази характерна черта българите и другите балкански народи са наследили от турския народ, където това да влезеш обут в нечий дом е много обидно. Това обаче е типично не само за страните от Балканския полуостров и Турция, но също така за скандинавските страни, за Близкия изток, Канада, Япония и много други.

Макар че това често се отчита като знак за по-добра хигиена у дома, определено събуването при вратата си има и своите върли противници, които са готови да се борят за правото си да влязат във вашия дом обути с цената на всички аргументи, които успеят да им хрумнат и да минат през главата им.

До някъде всяка една от страните си има своите обективни основания и може да защити своята теза, но тук няма да се концентрираме толкова върху това дали е хубаво или лошо влизането с обувки или събуването на вратата, а по-скоро ще обърнем внимание на един друг навик, а именно обичаят във всяка къща да има пантофи за гости.

Не ще и дума, че това е доста популярно явление, но дали е полезно за тези, които са принудени да носят пантофите за гости? Когато влезете в магазин за обувки, вие просто пробвате дадена обувка и ако не ви хареса, оставяте я и се насочвате към друга. Контактът не е особено продължителен.

Ако обаче посетите дом на ваш познат и на вратата ви предложат пантофи, които са носени от куп гости преди вас, това вече си е неприятно. Голям брой хора са обували пантофите, а вие трябва да ги носите безропотно и да сте доволни.

Това смущава доста хора и не без основание. А причините са много. Никой не желае да се разхожда наоколо с чехли, в които нечии други крака са се въртяли с часове. Самото усещане за това, че носиш нещо, което е носено и от други хора е смущаващо, а да не говорим за бактериите, които ще останат по краката ви.

Най-неприятни са гъбичките, които с лекота могат да заразят вашите крака, ако носите нечии чужди пантофи, които преди това те са били обувани от човек с гъбички по краката. А тази напаст се предава доста лесно и ако се случи такъв момент, в който краката ви да са топли и изпотени, гъбичките ще намерят мечтаната среда, за да се разпространят там безпрепятствено.

Така че преди да започнете да предлагате на гостите си чехли, които са били носени от куп хора преди това, помислете искате ли да заразите гостите си с гъбички. Ако не, откажете се от идеята.

Интериорни решения Sunrise