Первази за паркет – какво трябва да знаем за тях

Избрали сте масивен паркет и той вече е готово положен, лакиран и финализиран от гледна точка на монтажните работи. Сега трябва да преминете към следващата стъпка – избор на подходящи первази за паркет. Но има някои важни неща които трябва да прецените и съобразите, преди да ги закупите. Какво всъщност трябва да знаете за первазите за паркет – ето и някои основни чисто технически факти , а също така и визуални които ще се наложи да предвидите.

На най-първо място е от изключителна значимост да знаете колко точно милиметра е оставената технологична фуга на паркета. Когато се монтира един паркет, той обикновено не завършва плътно до стената, а се оставя малко разстояние от нея. То варира често в граница до 10мм, но понякога може да бъде и повече. Самите первази за паркет са с различна дебелина и поради тази причина са подходящи за различни размери на технологична фуга. За да решите качествено този проблем, измерете най-голямото оставено отстояние от стената до края на паркета. Това ще бъде вашата отправна точка за правилният профил на перваз.

Друга важен елемент в чисто визуален аспект е височината на перваза. Тя трябва да се съчетае правилно с височината на помещението, в което ще бъде монтиран. Различните височини на первази за паркет трябва да се съобразят и с височините на стените, като логично – при по-високи стаи са подходящи первази с висок профил. Същото правило е валидно и при ниските стени, в този случай доброто съчетание е със средни по височина или пък ниски первази. Стандартно, при височина на таваните до 2.60 метра, первазите трябва да са високи не повече от 10-11см.

Друга характерна особеност при изборът на перваз е дали искате да бъде продължение на подовата настилка или пък да са по-скоро част от стената. Ако вашата подова настилка е паркет, то можете да се спрете или на первази с естествен фурнир, или пък масивни с шарката на паркета. Друг вариант е да изберете первази, които се боядисват с цвета на стената или пък друг цвят. При това решение те ще бъдат по-скоро част от украсата на стената, а не продължение и преход на подовата настилка към дадена стена.

Важно е да бъдете информирани, че когато избирате фурнировани или пък масивни дървени первази, при евентуалното им нараняване или друг проблем с целостта, то трудно биха се направили корекции. Докато при моделите които се боядисват, ремонтирането им става доста лесно и бързо – върху деформираният участък се нанася внимателно бял акрилен силикон, който след напълното му изсъхване с много фина шкурка се прешкурява и след това само се боядисва със същия цвят латекс или боя.

Первази за паркет – какво трябва да знаем за тях
4.2 (84.29%) 42 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com