Поема ли кактусът вредните лъчения у дома

Всяко съвременно жилище е препълнено с каква ли не техника – телевизори, компютри, лаптопи, микровълнови, хладилници, фризери и много много други. На всякак крачка заобикаляме или прескачаме нещо, което е включено към контакта.

Не бива обаче да забравяме обаче, че всички тези уреди имат своето излъчване, което според някои специалисти може да окаже вредно въздействие върху човешкото здраве. До колко това е факт, бъдещето ще покаже, защото науката има още много да се развива в тази посока.

Счита се, че компютрите са безспорен лидер в излъчването на радиация в нашите домове, но тя е толкова слаба, че на практика не може да бъде почуствана от човек, особено ако между лицето на работещия и екрана на компютъра има дистанция от поне 30 сантиметра.

И все пак много хора открито заявяват, че излъчването на компютъра ги притеснява. По тази причина мнозина се интересуват от това как да намалят вредното въздействие на компютрите.

Оказва се, че този въпрос си има своето решение. Някои проучвани показват, че кактусите, без значение от вида си, имат способността да поемат вредните лъчения в нашите жилища. Това разбира се не означава, че растението е вълшебно и върши чудеса, но във всеки случай може да бъде много полезно.

Какво мислят учените за кактусът?

Учените считат, че ако поставим кактус в близост до компютър или друга техника, бодливото растение ще поеме голяма част от вредните лъчения.

За да има обаче резултат и за да прочистим жилището си в този аспект, един кактус няма как да помогне. По тази причина се препоръчва да поставите по един кактус до всеки телевизор, компютър и така нататък.

Освен че ще поема лъчението от техниката, кактусът е също така едно много красиво растение, което носи естетика у дома и наслада за окото.

Оказва се обаче, че теорията за кактуса си има и своите противници. Някои специалисти отказват да издигнат бодливото растение в култ, защото считат, че ефектът, който кактусите оказват в поглъщането на вредните лъчения у дома, ни най-малко не отстъпват на всяко едно друго цвете, което бихме могли да поставим в къщи.

В този ред на мисли мнозина дори препоръчват да поставите до компютъра по-голямо растение, например палма или фикус, които имат доста по-големи размери от традиционно по-дребните кактуси и по тази причина ще поемат повече вредни лъчения.

Всъщност кактусът има други качества, които действително го отличават от останалите растения. Едно такова качество е, че кактусът е изключително устойчив на суша и няма да умре дори и ако забравите да го полеете по-дълго време или ако отсъствате от дома си за повече дни и дори седмици.

Предимство е, че ако отглеждате кактуси няма да се налага да оставяте ключовете в съседката, за да полива цветята.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com