Поливни системи – оптимално управление на водата

Защо ви е необходима автоматизирана поливна система?

Вероятно смятате, че вашият двор не заслужава да бъде напояван по модерен и по-ефективен начин. Схващането, че модерните поливни системи са предназначени единствено за напояване на големи растителни площи, като паркове, градинки, спортни съоръжения и други е много погрешно. Напояването на тревни участъци и цветни градини в двора е не по-малко важна и скъпо струваща дейност.

Изграждайки една автоматизирана поливна система, вие си спестявате не само много разходи, но и време, усилия и грижи. Водата, независимо какъв източник използвате е скъп и невинаги наличен ресурс, особено в горещите летни месеци, когато периодите на засушаване са много продължителни.

Да хабите излишни количества питейна вода, за да напоявате цветните лехи, зеленчуковата градина или затревените части от двора е разхищение, каквото едва ли можете да си позволите. Ако сте си правили труда да изчислите какъв е водният дебит на водата, която изразходвате, за да напоите дворните си растения, вероятно знаете, че хабите повече, отколкото реално усвоявате.

Автоматизираната напоителна система ви дава и друго голямо предимство. Тя не само извършва равномерно поливане на всички участъци с минимално количество вода, но също така пести ценно време. Вероятно работите и нямате време да напоявате цветята, храстите, плодовете, зеленчуците и тревата в двора, а през лятото тази дейност се извършва почти ежедневно.

Изграждайки собствена система за напояване, вие можете спокойно да отидете на почивка за една или две седмици, без да ангажирате някого да се грижи за вашата градина и озеленяване. Системата ще извършва автоматично поливането на зеленината в двора по предварително зададена от вас програма.

Какви допълнителни екстри ви предлага една автоматична система за напояване?

Всяка автоматизирана напоителна инсталация разполага с програматор, чрез който задавате предварително схемата за поливане – ежедневно, веднъж на 48 часа, два пъти дневно или два пъти седмично. Програматорът задвижва компонентите на напоителната инсталация, когато настъпи часът, в който водата да бъде насочена към растенията.

Програматорът е малка компютъризирана система, чрез която вие определяте както времето за поливане, така и продължителността на всяка напоителна сесия. Към него могат да се добавят и други допълнителни компоненти, с чиято помощ да направите своята напоителна мрежа много по-прецизна и интелигентна.

Сензори

Сензорите не са задължителни елементи от поливната система, но те подобряват много нейната работа, осигурявайки както отлична растителна защита, така и максимална икономия на вода. Има няколко вида сензори, с които системата за напояване може да работи много по-прецизно и икономично, което ги прави много важни и необходими, особено за хората, които не желаят да разхищават природни ресурси и пари.

Сензорите за дъжд, например са отлична възможност за подобряване работата на поливната инсталация, защото в случай на валежи, те спират активирането на програмата за поливане. Така предотвратяват не само разхищението на вода, но и увреждането на почвата и корените на растенията.

Сензорите за вятър и температура също осигуряват отлична защита на зелените площи и икономия на вода. При силен вятър поливането на растителността е рядко равномерно и ефективно, докато при ниски температури, то може да има унищожителен ефект върху всички видове растения. Благодарение на тези два сензора, при такива климатични особености, поливането се отлага за по-подходящо време.

Поливни системи – оптимално управление на водата
4.2 (84.5%) 40 глас[а]

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет