Поставяне на битумни керемиди – 3 добри практики

В последните години все по-често се използват битумни керемиди (шиндли) при основен ремонт на покриви или изграждането на нови съоръжения. Това се дължи на техните чудесни характеристи, сред които устойчивост на влага и неблагоприятни атмосферни условия, както и на възможността за лесно поставяне върху конструкции с голям наклон.

При поставянето на битумни керемиди е добре да се спазват някои основни изисквания, които ще удължат значително живота на покривната конструкция, а и на цялата сграда впоследствие. Тяхното неспазване ще доведе до похабяването на този ценен и не съвсем евтин материал и ще намали ефективността на хидроизолацията на сданието.

3 добри практики при поставяне на битумни керемиди

  1. При поставянето на битумни керемиди е много важно покривната обшивка да е добре изравнена, почистена и суха. Тя трябва да бъде изравнена и без пукнатини, с дебелина на основата от поне 20мм. Монтажът на битумни шиндли се извършва само и единствено върху предварително поставена обшивка,тъй като е необходима основа, върху която да се прикрепят.
  2. Добра практика е, в случай, че изпозлвате обшивка от дървен материал да обработите дървото със защитен филм, който ще го предпази от загниване, както и да положите паро и термоизолиращо фолио, което ще предпази таванското помещение от влагата.
  3. Преди монтажа на шиндлите е добре да отлепите предпазното им фолио и да започнете залепянето, като разположите първия ред от средата на ската. Битумните керемиди е необходимо да се монтират към обшивката, като се заковат с поцинковани гвоздеи с широки глави или се захванат чрез винтове с плоски глави, изработени от неръждаема стомана.

Битумните керемиди, освен добра хидроизолация са и изключително приятен за работа материал. Той е значително по-лек от керамичните керемиди, което е от значение, когато трябва да бъде качен на голяма височина, до строителната площадка – в случая покривното пространство.

Освен техните практични преимущества, не бива да подценяваме и естетичните качества на битумните шиндли. Тяхното масово навлизане в изграждането на покривни съоръжения допринесе за по-добрата визия на сградите, особено в презастроените големи градове.

Поставяне на битумни керемиди – 3 добри практики
4.2 (83.16%) 38 глас[а]

Обзавеждане, паркет и интериор