Почиствайте кухнята след като сте прекарали настинка или грип

Съвсем естествено е докато имаме настинка или грип ние да продължаваме активно да ползваме кухнята за различни цели. Дали ще решим да си сварим малко ароматен и топъл билков чай, дали ще си сготвим топла и вкусна пилешка супа (нали казват, че помага при респираторни заболявания), дали ще си изцедим малко пълен с витамини цитрусов сок, всичко това се прави в кухнята.

Искаме или не, докато я използваме по предназначение, ние разпространяваме вирусите на нашата настинка или грип по всичко, до което се докоснем. В последствие, когато вече сме здрави и сме преборили досадния вирус, трябва да почистим помещението доста добре, защото иначе съществува риск да се заразим отново със същото.

Добре е известно, че вирусите на респираторните заболявания могат да се предават изключително лесно и по тази причина трябва да вземем мерки.

Кое е най-важно

Най-важно е на първо място да се сменят кърпите в кухнята, защото е възможно по тях да са останали вируси от времето на простудата. Махнете ги и ги изперете с гореща вода.

Високата температура ще ги почисти напълно, а и се предполага, че докато сте били болни сте забавили темпото на домакинската работа, защото, нека не се заблуждаваме, на никой не му се занимава с домакински задължения когато му е некомфортно, тече му носа и го боли гърлото.

Много е важно да вземете мерки и да дезинфекцирате кранчетата на чешмата, защото сте ги пипали многократно през седмицата на боледуването. Това е важно, тъй като ги пипаме постоянно, включително и веднага след като сме си измили ръцете.

Същото се отнася и за ключовете на осветлението, а също така и за дръжката на хладилника. Тези места са просто задължителни и е добре да ги почистите бързо след като се възстановите.

Обърнете специално внимание на кофата за боклук, защото в нея сте изхвърляли мръсни носни кърпички, огризки от плодове и други неща, които носят следи от простудата. Изхвърлете всичко, което е останало от вашето боледуване.

Така ще почистите добре от вируси. Нека в кошчето не остава нищо. След това го измийте в банята с топла или гореща вода и препарат за миене на чинии. Това ща отстрани всички остатъци от проклетата настинка и освен себе си ще предпазите и своите близки и гости.

Направете едно профилактично почистване на плота около мивката и там, където сте готвили. Възможно е тези места да са останали далеч от вирусите, но не рискувайте – просто ги хигиенизирайте много добре.

Погрижете се да изхвърлите всички шишета, от които сте пили вода, сок или нещо друго докато сте били болни. Така може да се получи повторно самозаразяване с вирус, който току що сте победили.

Почиствайте кухнята след като сте прекарали настинка или грип
4.2 (84.44%) 54 глас[а]

Масивен паркет София