Предизвикват ли домашните растения алергии

Проучвания показват, че не малко хора изразяват известни притеснения и резерви по отношение на отглеждането на цветя у дома. Не е за вярване, че нещо толкова нежно и красиво като цветето може да си навлече неприязън в много хора, но е факт.

Мнозина се опасяват, че наличието на цветя в дома им ще обостри тяхната алергия към полени и домашен прах. А знаете – когато хората си наумят нещо, не е много лесно да ги убедиш в противоположното мнение.

1. Нека да започнем с домашния прах. Много хора обвиняват стайните растения, че привличат праха към себе си. Докато това наистина е вярно, напомняме ви, че веднъж попаднал върху листата на растенията прахът вече не е проблем за вас и за вашето здраве.

Много по-опасно е, ако има запрашеност в самата стая. Тук е важно да се подчертае, че растенията не генерират прах – те просто привличат към себе си прахът, който вече е в помещението.

2. На второ място след праха, хората казват, че избягват домашните растения, изтъквайки като основна причина полените. Известно е от много години, че много хора имат алергии към полени, а симптомите често могат да се объркат дори с тези на сериозни заболявания като грип.

Доколкото полените наистина са рисков фактор, трябва да припомним, че обикновено вечнозелените стайни растения, които гледаме в домовете си не цъфтят.

В повечето случаи красивите тропически растения, които си гледаме в къщи, произхождат от места с целогодишно топло време и много интензивно слънчево греене, така че те не могат да достигнат тук до етап на цъфтеж най-малкото поради липса на достатъчно слънчева светлина.

Именно по тази причина е наистина изключителна рядкост някое от тези тропически стайни цветя да отдели полени във въздуха.

3. На трето място някои хора отбелязват, че не желаят да гледат стайни растения, защото това може да доведе до появата на мухъл и гъби в стаята. Тук трябва да кажем, че това е още едно неоснователно притеснение, защото гъби и мухъл могат да се появят само, ако прекалявате с поливането на цветето, което само по себе си би могло да унищожи стайното растение.

Внимание:

Докато изредените причини не са основание за притеснение, добре е да знаете, че някои домашни растения, макар и красиви, могат да представляват риск за здравето на хората. Някои стайни цветя, които ни пленяват с красотата си, могат да имат токсичен ефект върху човека.

Ако у вас има малки деца или домашни любимци, уверете се, че растенията, които отглеждате не са токсични. Има цветя, които могат да предизвикат възпаления на кожата, зачервявания, повръщане и диария, ако бъдат погълнати.

Ламиниран паркет