Предимствата на подовото отопление

Постоянно търсим едни или други начини да стоплим домовете си през зимните месеци. Сметките за електроенергия летят на горе, а когато януарските и февруарски студове сковат Балканите сякаш нищо не ни помага.

Почти всяка година ледено студен въздушни маси се спускат от към Русия обхващайки страната ни и това е нещо, което майката природа ни изпраща, без да ни пита как можем да се справим. Това е характерно за България, особено за североизточните и части, а изобретателността на това как да преборим студовете е оставена изцяло в наши ръце.

В такива моменти сякаш нищо не върши работа. Електромерът се върти бясно, а стаите стоят усойни и неприветливи сякаш сте попаднали в някакъв голям хладилник с мебели. Постоянно ви е студено, а спасение от студа няма.

Пускате радиатора, заставате до него и се стопляте малко. Само да се отдръпнете обаче на няколко крачки и край. Отново студ. Дори ви е още по-студено. Има ли решение на този проблем, който ни тормози всяка година и как да го намерим?

Някога изключително популярно в България, днес подовото отопление изгуби част от своята слава. Това с случи не за друго, а поради огромната конкуренция от безброй различни електрически устройства, които обещават да направят дома ви топъл и да ви спасят по време на зимните виелици и то без да натоварват семейния бюджет с безбожни сметки за ток.

Макар че през 90-те годни се радваше на голяма слава, а днес е до известна степен позабравено, подовото отопление обаче не заслужава да изгуби добрата се репутация. Защо ли? Много просто – защото самата система е замислена изключително хитро и находчиво.

Така например подовото отопление е напълно невидимо. На практика няма радиатори и печки, в които да се спъвате и които да подритвате, което го прави идеално за малки жилища, в които всеки сантиметър е ценен. То ще бъде покрито с избрана от вас подова настилка, но най-често се процедира това да е не друго, а плочки.

Удобството на подовото отопление е, че излъчва топлина от към пода на стаята, помагайки ви да усещате краката си топли по всяко време. Това е изключително важно, защото както знаем щом краката на човек са топли, той чувства топлина по цялото си тяло.

Освен това разположението на подовото отопление е много практично и от още една гледна точка. Според законите на физиката топлият въздух има склонността да се издига на горе, а студеният да пада на долу. Това означава, че тръгвайки от пода, топлината произведена от подовото отопление ще затопли цялото помещение подчинявайки се на простите физични закони.

Предимствата на подовото отопление
4.3 (85.52%) 58 глас[а]

Sunrise - подови настилки и интериорни решения