Прекарали сте грип или настинка – Време е за голямото пране

Както на повечето от вас може би е добре известно, грипът и другите респираторни вирусни заболявания се отличават с изключително лесна прилепчивост и разпространяемост. Грипът е по-страшен, но от друга страна, след като веднъж сте преболедували даден щам, то организмът си създава имунитет.

С простудните заболявания обаче, положението е малко по-различно. Тези вируси създават съвсем кратък имунитет, който трае броени дни, до две седмици най-много. От друга страна, самият вирус може да попадне в условия, в които да оцелее няколко седмици. Това е напълно достатъчно, за да се получи самозаразяване след като веднъж вече сте се възстановили. На ред с редица други хигиенни мерки, едно от най-важните неща е да изперете всичко, с което сте имали контакт.

Кърпи

Започнете с кърпите. За лице, за ръце, за баня – няма значение. Всичко да мине през висока температура, за да се унищожат вирусите. Постарайте се никой да не ги използва преди да са добре изпрани.

Дрехи

Дрехите, с които сте били докато сте се лекували, независимо дали дрехи за спане, за вкъщи или нещо, с което сте отскочили до магазина или аптеката, всичко е добре да се изпере. Много хора продължават да носят дрехите си и след като оздравеят, но това не е препоръчително. Въпрос на сигурност и добра хигиена е, освен това, при настинка дрехите могат да замиришат неприятно, защото човек се поти по-усилено.

Спално беля

Спалното бельо трябва да бъде от първостепенно значение за вас в този случай. То следва да бъде изпрано и подменено веднага след като сте се възстановили. Това е от гледна точка на вашето здраве. Ако не го смените, това ще бъде вредно основно за вас. Така че не чакайте втора покана и подменете всички калъфки, чаршафи и завивки.

Кухненските кърпи

Не пропускайте да подмените и кърпите, които са закачени в кухнята. Това че са там, в никакъв случай не означава, че трябва да ги подминете със спокойствие и да ги оставите да си висят неизпрани. Те, както и всичко друго, до което сте се докоснали, може да задържи вируси, които при добри условия да издържат доста дълго време. Прекъснете възможния цикъл и ги пуснете в пералнята.

Ами ако дрехите не могат да се перат с гореща вода?

Ако имате дреха от някаква по-скъпа и деликатна материя, която не позволява да бъдат прани в гореща вода, а единствено в такава с по-ниска температура, тогава вземете някакво дезинфекциращо етерично масло.

След това трябва единствено да пуснете десетина капки в прането и да действате. Може да е лавандула, чаено дърво или нещо друго. Възможностите са разнообразни, а резултатите са доста добри и няма да съжалявате. Дори ухае прекрасно.

Прекарали сте грип или настинка – Време е за голямото пране
4.2 (84%) 50 глас[а]

Обзавеждане, паркет и интериор