Премахнете шума у дома

След дълъг и изтощителен работен ден, човек се прибра у дома и се надява да намери малко покой и отдих, които са абсолютно необходими, за да се зареди с нови сили за следващия ден. За жалост шума е навсякъде около нас и е неизменен гост във всяко жилище.

Веднага щом се прибере човек, уредите в къщи започват да функционират с пълна сила. Телевизорът е един от тях. Много хора си признават, че вече дори не го гледат, а просто го пускат да работи за фон на другите им домашни задължения.

Добавят се и други източници на шум като абсорбатор, климатик, пералня, миксер и прочие. Картинката се допълва и от малките деца пищящи наоколо или кучето ви, което е решило да се разлае. Бръмчащите коли от близкия булевард също дават своя принос.

Целия този шум някак си остава незабелязан и всички ние сме се примирили към него. Той до такава степен е станал част от ежедневието ни, че някак си всичко това ни се струва абсолютно нормално.

Правило ли ви е впечатление как оценявате тишината на почивка в планината или в малкото селце, където се намира вилата ви? Няма как да не сте възкликвали „О, колко е тихо и приятно!“.

Целия този шум присъщ на градската среда е източник на стрес и голямо раздразнение. Няма нищо по полезно за човек, ако съумее да си даде поне 30 минути на ден пълна тишина и спокойствие, за да преодолее насъбралата се умора.

Това време му е необходимо да се съвземе и зареди с нови сили. Релаксацията е ключът към решаването на много проблеми. Някой от тях са свързани със здравословното състояние, защото всички сме чували как стреса влияе върху тялото ни. Други са чисто емоционални и минутите на тишина и спокойствие могат да са решаващи за душевния мир на всеки човек.

Разберете как да намалите шума у дома с няколко препоръки от нас.

  1. Включвайте телевизора си само ако го гледате.

Това от една страна, ще намали сметката ви за ток, а от друга излишния шум, който идва от телевизора, когато работи напразно. Ако все пак не можете да преодолеете този навик и задължително го оставяте да работи през цялото време, то поне му намалете звука.

  1. Купувайте си уреди от висок клас

Те са характерни с това, че при включен режим на работа не вдигат почти никакъв шум у дома и на практика не разбирате кога работя и кога не.

  1. Направете изолация на дома си

Изолацията на стените и поставянето на качествена дограма, ще ви помогне в две много важни насоки. Първо ще запазите жилището си много по-топло през студените зимни дни и второ ще ограничите до минимум, идващия шум от улиците и по-големите булеварди в близост до вашия дом.

  1. Минимално говорене по телефона

Цял ден сте имали възможност да комуникирате с близките си хора по телефона. Дайте си почивка, когато сте си у дома. Помолете ги след 18ч, ако искат да се свържат с вас да е по друг начин. Технологиите ни дават невероятно голямо разнообразие от методи. Ако не е чак толкова спешно, могат спокойно да ви оставят съобщение на имейл, телефон или във Facebook, Twitter и др.

Ако все пак има нещо, което не търпи отлагане, то говорете максимално кратко по телефона си и с по-ниски децибели, за да не пречите на останалите членове на семейството си.

  1. Осигурете спокойствие

Когато някой от семейството желае да си почива, то му осигурете спокойствие. Затворете вратата на спалнята или тази на помещението, в което се намирате вие и децата, за да не му пречите. Говорете по-тихо и помолете децата си за разбиране.

  1. Застелете пода с килим

Поставянето на килим върху пода на стаите ви, ще намали шума от ходене, който иначе е доста досаден и неприятен.

  1. При шумни съседи

Някои хора имат нещастието да съжителстват в един блок със съседи, който не се съобразяват с околните. Пускат си музика високо в късните часове. Събират се прекалено често на големи компании и вдигат много шум било то от смях или крясъци.

В такива случаи е желателно да се снабдите с тапи за уши, за да можете да си осигурите спокоен и качествен сън.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com