Продукти, които могат да издраскат среброто при почистване

Има много и различни методи за почистване на сребро. Повечето от тях обещават чудесни резултати и наистина сребърните повърхности заблестяват до съвършенство.

Всяко такова почистване обаче, когато не се извършва със специално създадена за целта паста, крие известни рискове от надраскване, поне в случаите, в които се практикува твърде често.

Ето няколко метода за почистване на сребро, които са много ефективни, но трябва да сте много внимателни с тях, защото могат да издраскат вашите сребърни бижута, накити и прибори.

1. Пастата за зъби

Пастата за зъби е един чудесен продукт, който може да лъсне сребърните предмети до неузнаваемост и да ги направи да изглеждат като чисто нови. Няма как да заобиколим обаче факта, че сребърните предмети могат лесно да се издраскат и наранят от почистване с паста за зъби.

Причината за това е съвсем проста – пастата за зъби съдържа известно количество абразив, който е виновен за нейното опасно в известна степен въздействие върху сребърните предмети. Макар и опасна в известна степен за здравето на сребърните накити обаче, пастата за зъби е далеч по-безвредна за тяхното цялостно състояние в сравнение със следващата съставка.

2. Сода за хляб

Содата за печене е изключително силен абразив. Тя може да изтърка дори загоряло мляко около котлона в кухнята, а какво да говорим за нежната и огледална повърхност на сребърните предмети.

Благородният метал действително може да заблести под нейното действие както нищо друго, но в края на краищата ще нанесе вреди под формата на нежелани драскотини, ако разбира се се използва прекалено често.

3. Лимон със сол

Лимон със сол е известна комбинация, която прави доста ефективна паста, която е в състояние да надвие дори и най-настоятелните петна по сребърните предмети, но това си има и недостатъци. Солта в тази паста, подобно на содата, действа като абразив и може да повреди сериозно вашите ценни сребърни накити.

Ако това са подноси с по-голяма повърхност има сериозен риск тя да остане видимо издрана и наранена при повтарящо се почистване.

Тези и някои други продукти, които всички ние имаме у дома, биха могли да повредят сребърните ни предмети. Това разбира се много зависи от честотата с която се ползват тези методи, с продължителността на прилагане върху повърхността на предметите и от самите предмети.

Опитните специалисти съветват, че при редовно ползване безопасно за целостта и блясъка на сребърните предмети е единствено онова средство, което е било специално създадено, тествано и одобрено за почистване на сребърни предмети. Така че, ако планирате почистване на среброто у дома, просто действайте разумно!

Ламинат и ламиниран паркет