Проектиране на градина – често задавани въпроси

Когато говорим за проектиране на градина, може да обхванем също терени като дворове и имоти към къщи, вили и частни домове. Нека отбележим, че ландшафтното проектиране на имоти е твърде непопулярно у нас, а клиента гледа с недоверие инвестицията за проект.

В статията ще дадем отговор на често задаваните въпроси свързани с проектирането на градини. Ще обърнем внимание на проблемите свързани с необходимостта от проектиране.

Защо е нужно и полезно проектирането на градина?

Проектът ще ви даде предварителна концепция и ще може лесно да промените това, което не ви харесва. Проекта на градината, ще ви покаже слабите и силните черти на имота. Проектирането на градината е нужно, както на вас, така и на градинарите, които ще се заемат с озеленяването. Ако искате да бъдете неповторими с визията на вашата градина, трябва да се обърнете към специалист в сферата, а именно към ландшафтен архитект.

Може ли сами да се справим с проектирането на градината ни?

Изключително труден въпрос. И да и не. Ако имате време и солиден източник на информация, познавате собствения си имот и сте с богат опит в ботаниката, може би да. Това, че имате компютър и можете да чертаете не ви прави проектант. Практиката показва, че е нужно обучение в сферата на ландшафтната архитектура и известен опит в проектирането.

Какво включва проекта за градина?

За проектирането на градина се включват много елементи в зависимост от изискванията на клиента и характеристиките на имота. Най-често в проекта влизат сградата, дендрологичния състав на растителността, алейната мрежа, зелените площи и художествените елементи. В проекта може да сме включили обекти като алпинеуми, езерца, перголи и кладенци. Друг важен елемент е вертикалната планировка, без да знаем особеностите на терена, не бихме могли ефективно да проектираме градината.

Каква е цената за проектиране на градини? Как се формират цените?

Цената се определя от площта на градината. Това е основния фактор за ценообразуването. Други второстепенни са сложността на терена и изискванията на клиента. Процент на растителност в площите. Други фактори, които могат да повлияят на цената са алейната мрежа, алпинеуми, водни езерца и други художествени елементи. Някои проекти изискват и допълнителни детайли, които могат да го оскъпят.

Може ли да пропуснем стъпката с проектирането на градината и да преминем към озеленяване?

Да, но това е грешна практика. Всички сме виждали помпозни градини без грам вкус. Претрупването с растения и художествени елементи не е гаранция за успех. Защо не расте тревата тук? Може би сме засадили неподходящи дръвчета, хвърлящи прекомерна сянка в градината и сме използвали грешното семе. Повечето проблеми възникват на по късен етап и ще ви струват скъпо. Обърнете се към специалисти в областта на проектирането на градини и зелени площи.

Ако искате да сте уникални. Да бъдете с елегантна градина, изберете доказаните лидери УНИгардън ООД в областта на озеленяване и проектиране на зелени площи и градини. Градина или дворно място, това е без значение за екипа от ландшафтни архитекти на фирмата. Опитът и идеите на УНИгардън ООД са неизчерпаем ресурс. Това ви гарантира успех.

Проектиране на градина – често задавани въпроси
4.4 (87.27%) 55 глас[а]

Масивен паркет София