Доколко са показателни за качеството различните цени на торове?

В земеделието е необходимо непрекъснато да се използват различни видове подобрители, буустери и стимуланти, познати под общото наименование ‘’торове’’. Различните торове се предлагат на различни цени, но дали това е показател за тяхното качество и необходимо ли е да се икономисват средства, когато става дума за здравето на насажденията и количеството на добива?

Защо е важно качеството на земеделските торове?

Качеството на използваните в растениевъдството торове е изключително важно. Всеки опитен земеделец и градинар ще ви каже, че няма как да си гарантирате богата и качествена реколта с употреба на евтини заместители. Въпреки това, цените на торовете не винаги гарантират тяхното качество, тъй като някои търговци търсят бърза печалба и завишават драстично крайната цена.

От качеството на торовете зависи състоянието на почвата, в която отглеждате своите насаждения, а почвата е основен източник на хранителни вещества за земеделските култури. Добре подхранената почва е източник на пълноценна храна за растенията, а за да бъде добре подхранена е необходимо торовете да съдържат оптималното количество витамини, минерали и ензими – т.е. бъдат с високо качество.

Как да си гарантирате високо качество и изгодни цени на торове?

Ако искате да бъдете сигурни, че торовете, които използвате са с добро качество и ще подобрят състоянието на вашите насаждения е важно да ги купувате винаги от търговец, доказал своята коректност и желание да предлага само най-доброто на своите клиенти. Най-доброто решение в този случай е да се доверите на фирмен магазин, който предлага собствени препарати или работи само с утвърдени марки.

Изборът на добър магазин за земеделски торове и препарати не особено труден. Днес глобалната мрежа предлага огромно разнообразие от онлайн магазини, специализирани именно в сферата на растениевъдството. Намирайки този, който ви предлага високо качество и изгодни цени вие ще можете да пазарувате по най-удобния начин, тъй като ще получавате доставките у дома, където ще се случва и самото пазаруване.

Кои торове са задължителни в съвременното земеделие?

Климатичните промени и дългогодишната експлоатация на почвата направиха невъзможно отглеждането на растителни култури без наторяване на почвата. Торовете са източник на много важни елементи, обуславящи здравината на кореновата система на растенията, развитието на силни и големи стебла и буйния цъфтеж на земеделските насаждения. Всички тези неща определят както качеството, така и количеството на добива, затова никой земеделец не може да си позволи да не наторява своята земя.

Ако трябва да разделим торовете по видове и предназначение, то най-общо можем да ги подредим, като:

  • Стимулатори за коренова система
  • Стимулатори за растеж
  • Стимулатори за цъфтеж
  • Подобрители на вкуса
  • Препарати срещу вредители
  • Витамини и Ензими
  • pH регулатори

Всеки един от видовете торове е нужен на растенията, като количествата които се използват зависят от площта и капацитета на земеделското стопанство. Ако за една малка домашна градина не е от особено значение дали са високи някои цени на торове, то за едно голямо стопанство със стотици декари земеделска земя високите цени могат да оскъпят много крайната продукция.

Добрата новина е, че не е невъзможно да се намерят качествени торове на изгодни цени, но за целта трябва да се търси внимателно и да се отсяват съмнителните търговци на продукти за земеделието. Най-добрите имена в бранша са познати на старите и опитни земеделци, затова ако сте новак в тази сфера винаги можете да ги потърсите за съвет и препоръки.

Доколко са показателни за качеството различните цени на торове?
4.2 (83.64%) 44 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет