Спалня без прах – как да го постигнем

Напоследък с толкова интензивно движение по градските улици се получава така, че живеем във все по-запрашена среда. Това се вижда с просто око и у дома, където сякаш постоянно трябва да почистваме. И докато за повечето домакинства това е много досадно, то за други е сериозен проблем, особено ако има астматик в семейството.

Ако имате съпруг или съпруга с астма, най-вероятно се налага на ежедневна база да водите истинска война с праха, защото при тези хора запрашеността причинява влошаване на техния проблем.

Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ предлага много съвети как да се намали праха в спалнята, за да се постигне една по-здравословна среда на живот на страдащите от астма.

Някои от съветите са за доста тежки случаи на астма, но ние ще се концентрираме върху тези, които са еднакво важни и за астматиците и за здравите хора. И така нека видим как да създадем една по-малко прашна среда в спалнята:

1. Пода – какво да направим с него?

Ако има възможност да направите това, някои специалисти съветват, че е най-добре килимът да се премахне, защото това е едно от местата, които поемат най-много прах в жилището. После, когато се движите, този прах се издига нагоре и започва да създава проблеми. Ако пък не желаете да махате килима, тогава вземете си една силна и мощна прахосмукачка, която да поема колкото се може повече прах.

2. Чистенето.

Добре е да почиствате спалнята основно поне веднъж седмично. Почиствайте пода, дръжките на вратите, прозорците и не забравяйте да почиствате меката мебел с прахосмукачка. Трябва да имате специален накрайник за целта.

Дръжте обувките далеч от спалнята и не разпилявайте дрехи наоколо. Избърсвйте праха с влажен парцал и с препарат. Перете редовно завесите с температура на водата над 54 градуса. Задължително проветрявайте стаята всеки ден.

3. Леглото.

Сменяйте и перете всички чаршафи и калъфки с температура над 54 градуса поне веднъж в седмицата. Добре е ако използвате специални устойчиви на алергени материи, които не поощряват завъждането на акари и други подобни. Всичко върху леглото трябва да може да се изпере. Избягвате неща които не могат да се перат.

4. Мебелите.

Препоръчва се да избягвате текстилни мебели и въобще материи, които поемат прах. Добре е спалнята ви да е по-освободена като пространство, с по-малко неща наоколо, по-малко диванчета, кресла и шкафчета.

5. Поддръжка на въздуха.

За да намалите влажността на помещението, а от там и възможността на плесените и мухълите да се разпространяват не е лошо, ако ползвате влагоабсорбатор. Този уред може да е доста ефективен. Внимавайте все пак да не се образува мухъл в самото устройство.

Допълнително:

Хората с алергии трябва да държат домашните животни далеч от спалнята. Праховите акари се размножават най-активно през топло и влажно време, най-вече през лятото, за това тогава трябва да сте по-внимателни.

Спалня без прах – как да го постигнем
4.2 (83.83%) 47 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет