Събуването на вратата или какво внасяме у дома с обувките си

От опасни бактерии до токсини – ето какво може да вкарате у дома с мръсните си обувки. Няма съмнение – обувките са страхотни и ние ги носим вече 40 000 години под някаква форма. И няма нужда да казваме, че те винаги са ни служили повече от добре.

Първите форми на обувки били съвсем прости и са ни служили да предпазим нашите крака от сняг и студ. И не само това. Обувките винаги са имали и за цел да ни предложат комфорт и удобство при ходене.

Но трябва ли да ги носим вътре? В много култури, например в Съединените щати, хората често влизат вътре обути. Някои домакинства имат политика, която изисква обувките да се събуват на вратата. И докато много хора мразят да се събуват, има доста добри причини и основания, които показват, че е добре това да се прави.

  1. Бактерии

По обувките полепват голямо разнообразие от неприятни бактерии, които след това се разпространяват из дома ви, ако не се събуете и влезете вътре с обувки. Едно проучване от Университета на Аризона, анализирало микроби, които съвсем нормално се срещат на обувките на почти всеки.

Изследователите са намерени 421 000 единици бактерии от външната страна на обувката, включително ешерихия коли, бактерии, които причиняват диария и менингит, пневмококи и Serratia ficaria, рядка бактерия, която се счита, че причинява инфекции в дихателните пътища и раните, съобщава Ройтерс. Проучването е спонсорирана от дружеството The Rockport.

  1. Токсини

Едно проучване, за което се съобщава в Environmental Science & Technology, доказва, че някои вредни хербициди могат да бъдат проследени до домовете на хората, където те ги внасят с обувките си. Изследователите открили, че хербицида 2,4-D може да се внесе вътре дори и една седмица след като е полепнал по обувките.

Проучването не описва как точно вреди на здравето това, но водещият автор на изследването, д-р Робърт Луис каза, че съществува потенциална опасност. Излагането на 2,4-D може да предизвика незабавни и сравнително дребни проблеми като кожни обриви и стомашно-чревни разстройства.

Какви обаче могат да са дългосрочните последици за здравето, не се съобщава. Друго проучване показва, че 98 % от оловния прах намерен в домовете ни е пренесен отвън с обувките.

  1. Мръсотия

Когато оставим бактериите и токсини от улицата настрана, обувките чисто и просто внасят куп обикновени замърсявания, които трябва да бъдат почиствани след това. Това означава две неща по-често почистване и повече средства изхарчени за продукти за почистване.

Защо бихте искали да прекарват повече време в търкане и да ръсите парите си за почистващи препарати, когато нещо толкова просто като събуването на обувките може да облекчи необходимостта това да се прави?

Интериорни решения Sunrise