Събуването на обувките носи рискове

Много често се говори за рисковете, които носи влизането у дома с обувки. Нека обаче погледнем какви рискове носи влизането без обувки и по специално рисковете, които вие поемате като събувате обувките си в нечии чужд дом.

1. Обувки предпазват краката ви от микроби.

Всъщност, въпреки че много хора вярват, че светът е пълен с микроби, които само чакат зад всеки ъгъл да нападнат голите ви крака, това си е мит. Е, светът наистина гъмжи от бактерии, но повечето от тези бактерии са напълно безвредни и не представляват никакъв риск за вас, а някои дори са и полезни.

Някои от по-гадните микроби, като Pseudomonas, действително живеят в обувките ви и за тях там е истински рай. Същото важи и за гъбичките, която причинява микоза на ходилата.

В интерес на истината, не е изненадващо, че обувките са такъв магнит за микроби, защото те намират там всичко необходимо – в обувката е топло, влажно, предлага добри условия за микробен растеж и е водеща причина за инфекции на стъпалата.

Събувайки обувките си в нечий чужд дом, вие излагате кожата на краката си на опасност. Въпросните микроби могат да попаднат по вашите крака и да ги разнесете и във вашия дом. Повечето болести, които пренасяме вътре с обувките си, се нуждаят от контакт с устата, за да ви разболеят, но болестите, които се развъждат по кожата на краката се нуждаят единствено от контакт с тях.

Оправданието ви е, че детето играе постоянно на земята? Да, това може да е основателно, но земята винаги е малко или много мръсна, независимо дали заради обувките, дали заради това, че някой е стъпвал с босите си крака там преди това или по друга причина.

Събуването обаче ще помогне на обувките ви да се прочистят – чистия въздух и слънчевата светлина са пагубни за тези същества, които причиняват гъбични заболявания по краката.

Нуждаете се от доказателство, че обувките са фабрики за микроби? Добре тогава. Когато носите обувки по цял ден и след това краката ви миришат. След това вървете цял ден боси и ще видите, че краката ви не са миризливи.

2. Обувки предпазват краката ви от наранявания.

Вие знаете къде е всяко нещо у дома, но не сте ли забелязали, че много често удряте краката си когато сте на място, където не стоите всеки ден? Може да сте на гости при приятели или роднини и там опасността да ударите и нараните босите си крака е многократно по-голяма от колкото докато сте си у вас.

Причината е, че нямате тази рутина докато сте в чуждото жилище. За това е по-добре да не карате вашите гости да се събуват, както и те да не карат вас да правите това. Подобен жест може да спести травми и наранявания, макар и малки.

3. Обувките ви дават сцепление с пода.

Всеки, който е отивал на гости и е каран да се събуе там знае колко е трудно да вървиш по лъскавия покрит с паркет или дюшеме под само с чорапи. Подхлъзванията особено зачестяват и това може да доведе до нараняване. Когато се плъзгате на всяка крачка това не е шега.

Sunrise - подови настилки и интериорни решения