Съвети при запушени тръби в банята

Първата стъпка при отпушване на канали е да огледате, за да откриете проблема. Обикновено основната причина за запушване на канала на ваната например са малки парченца сапун и коса. Ако можете да видите коса, която се е натрупала върху канала, ще можете да почистите много лесно.

Понякога обаче, косата може да се натрупа навътре, но ако е видима, пак бихте могли да я почистите с нещо подобно на телена кукичка например. Въпреки че този процес не звучи привлекателно, особено за дамите, можете да си измайсторите у дома някакъв удобен инструмент, използвайки нещо като телена закачалка например, за да закачите с нея формиралата се “тапа” в канала и да я издърпа.

Пинсети и клещи могат да се използват за захващане на нечистотиите, ако не ги достигате с ръка. Ако не можете да видите “тапата” и да я отстраните, бъркането по-надълбоко в канала с нещо може да бъде ефективно решение. Бихте могли да използвате и помпа. Добре е първоначално да започнете с леко и внимателно движение, след което да увеличите интензивността, за да може наслаганата мръсотия да се оттече.

Когато помпата не успее да свърши работа, има и други инструменти, които обаче биха могли да бъдат опасни, ако не знаете как да ги използвате. Неправилното използване на ръчни и автоматични инструменти може да доведе до ненужно увреждане на вашата вана и водосточни тръби.

Като цяло не е добре да се опитвате да използвате химичен препарат за отпушване в задръстена вече вана, но ако все пак се изкушавате да го направите, прочетете преди това повече информация относно вредното въздействие на химическите опушващи препарати за канали.

Как да поддържам ваната и тръбите чисти?

Почистването на запушена канализационна тръба е процес, който отнема време и вие трябва да сте подготвени за това още от самото начало. Много по лесно и по-добре е да се избегне запушването преди да се е случило. Тук ще ви предложим няколко съвета, свързани с поддържането на ваната и канализацията, така че водата да се оттича свободно и да не ви се налага да правите ВиК ремонти.

Някои от нашите най-важни превантивни съвети включват:

  • Използвайте цедки върху всички канали за възпрепятствате косата от попадане в тръбите. По-лесно е да изчистите цедка веднъж седмично или месечно от колкото да отпушвате канала на всеки шест месеца.
  • Не изпускайте малки парченца сапун в канала като си мислете, че ще се разтвори и отмие. Сапунените натрупвания възникнат основно от оставянето на малки парчета сапун, които се смаляват докато успеят да се промъкнат в канала и да залепнат някъде там.
  • Веднъж в месеца е добре да се изсипва вряща вода в канала. Това ще се стопи наслоените натрупвания от сапун, гел душ или друг препарат за тяло и ще го измиете в канала преди да може да се изгради “тапа”. Не използвайте врялата вода в тоалетната! Топлината от врящата вода взаимодейства със студената вода в тоалетната и това може да доведе до напукване на порцелана.
  • На всеки три месеца може да се налива половин чаша сода за хляб в канала след това бавно добавете половин чаша оцет. Нека сместа седи в канала за няколко минути. След това сместа се изплаква обилно с вода, за да се отмие в канала. Този процес ще поддържа чиста не само канализацията, но и ще ви избави от неприятните миризми.
Съвети при запушени тръби в банята
4.2 (84.62%) 39 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет