Тайната за успешно озеленяване на двора ни

Като увод ще се опитам да дефинирам думата „озеленяване“ за читателите, които тепърва навлизат в градинарството, като хоби или професия. Озеленяване, значи прилагането на труд, подходяща растителност, градинарски знания, и въображение в площ, която е  определена за облагородяване със предварително уточнени функционални качества, включващи отдих и естетическа визия.

Защо непременно успех в озеленяването ?

Шумолящите дръвчета хвърлящи сянка в двора, пъстрите цветя и храсти, зелената трева на която си играят децата с домашните любимци е символ на семеен уют не само във филмите, а и в истинския живот. Шумът от улицата и прашния въздух е стряскащата действителност в модерния град.

Какво по-хубаво и здравословно може да се сътвори от една уникална цветна градина в нашия скъп двор. Тайната за успех в озеленяването е щастливата семейна среда, полезна за здравето и настроението на стопаните в имота.

Ще се запитате какви са практиките за озеленяване на двор ?

Всеки един аспект в живота ни, крие последователност в постъпките и житейските етапи. Това важи и за озеленяването. Първия етап за озеленяване е идеята или концепцията. Да определим цялостната визия на дворното пространство преди да преминем към озеленяване.

Препоръчвам на всички читатели, които предприемат озеленяване на двора си, да изискат ландшафтен проект. Този проект изпълнен от професионални ландшафтни архитекти, ще подсигури вас и идеите ви. Ще ви помогне да предвидите всички проблеми за успех в озеленяването. Съветите от проектантите са наистина ценни ,а и ще ви дадат представа за средствата необходими към озеленяване на площите.

След ландшафтния проект може да преминем в изграждането на зелените площи, казано по-просто да озеленим двора си. Трети етап е правилната поддръжка. Аз наричам този план, 3в1. Главния етап е озеленяването, но без останалите два ще претърпим, както материални загуби така и естетическите качества на дворът ни.

Качество в озеленяването, как да го постигнем за истински красив двор ?

Качественото озеленяване зависи от също от първия етап, но ще се спра на изграждането. Правилното засаждане на растителността е индекс за качествено озеленяване. Точната подредба на цветните обеми, оформянето на земната структура, подходящата тревна смеска и уменията на градинаря(ите) са гаранции за правилно озеленяване.

Много „специалисти“ в областта на озеленяването не обръщат внимание на растенията. Засаждат ги без да огледат коя е по-хубата страна на храста, не взимат под внимание височината на растенията, без да се съобразяват със гъстотата на цветните системи в групите. Тогава правилното засаждане не гарантира успеха, а едно провалено озеленяване.

Засаждането на растения несъответстващи с плана на ландшафтният проект за озеленяване са пореден крах за нас и двора ни.

Скъпо ли е за нас да потърсим услигите на професионални фирми за озеленяване ?

Ако не искате да си цапате ръцете, да обикаляте градинските центрове за качествена растителност и имате малко заделени пари, просто напишете в гугъл „фирми за озеленяване“ и позвънете на някоя от предложените фирми в известната търсачка. Ползата от услугите на професионални градинари ви гарантира качество и спестени пари. Защо спестени пари се питате докато четете?

Ами драги читателю(ко) повечето фирми разполагат с евтина и качествена растителност, техника(механизация) която вие нямате и спестено време за вас. Полагането на грижи през първият месец след засаждане на растителността е важен период, а много фирми за озеленяване предлагат това безплатно.

Надявам се четете статията, а не търсите в гугъл фирми за озеленяване (шегичка). Ако тези фактори не са по-ваш вкус, със много четене в областта и много експериментиране в градината може да постигнете същите успехи.

Важно е да знаем, че връзката с природата ни е заложена на генетично ниво. Като разумни същества ние се опитваме да се доближим до нея, като я внесем в двора с градинарски умения. Създадената зелена система ни гарантира уют и душевна наслада в двора ни, но истински заместител на естествената природа няма  . Винаги когато сте свободни, направете така че да се докоснете до нея. Няколко часа седмично е достатъчно за дълъг живот изпълнен със щастие.

Тайната за успешно озеленяване на двора ни
4.3 (85.28%) 53 глас[а]

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет