Трябва ли всяка котка да си има своя тоалетна

В повечето домакинства, в които хората отглеждат повече от една котка, доста често възникват въпроси от сорта дали котките трябва да имат една обща котешка тоалетна, или пък е препоръчително да използват две различни?

Първо – котките мразят миризмата

Ако вашите котки използват една и съща тоалетна за котки, най-вероятно миризмата там ще е доста по-силна и ще смущава повече не само вас като хора, но и вашите любими домашни питомци. Котките не харесват силните миризми, а точно това ще се получи, ако две или повече котки използват едно и също сандъче с гранули (или пясък или каквото използвате за котешката тоалетна).

Второ – миризмата ги изнервя

Котките са много саможиви същества, които доста често се смущават от присъствието на непознати хора, а представете си как им въздейства постоянното присъствие на друга котка. Още по стресиращо е, когато тази друга котка използва тяхната собствена тоалетна. Това може да направи котката раздразнителна и склонна да прави поразии у дома.

Трето – отделните тоалетни се чистят по-лесно

Когато котките използват едно и също сандъче или легенче, за да изхвърлят своите биологични отпадъци, то се замърсява постоянно и сякаш непрекъснато трябва да се почиства. Обратно – ако не използват една и съща тоалетна, вие ще можете да почиствате много по-рядко.

Четвърто – една и съща тоалетна е равно на игра с “отпадъците”

Котките, които споделят една и съща тоалетна, както казахме, я замърсяват много по-бързо. А котките имат един странен навик. Те обичат да си играят със своите засъхнали изпражнения, когато станат в повече в тяхното сандъче. И това изобщо не е шега. Започват да ги вадят от котешката тоалетна и да ги разпиляват из цялото жилище.

Пето – котките лесно свикват с отделните тоалетни

Котките се дразнят, когато трябва да използват една и съща тоалетна, но за сметка на това свикват много лесно да използват различни. Освен това, котките са много териториални животни, макар че не са агресивни както кучетата по отношение на територията си. Ето защо те зачитат своето лично пространство и не се натрапват една на друга в тоалетната.

Шесто – по-малко гранули по лапите

Когато едно легенче или сандъче се използва като тоалетна от повече от една котка, гранулите, които се използват за котешката тоалетна бързо се напояват с урина, която има ужасен мирис на амоняк. Това обаче не спира до тук. Влажните гранули започват да полепват по лапите на животното и то може да ги разнесе свободно из цялото жилище. Неприятно е когато ги настъпите и те залепнат за паркета или дюшемето.

Така че, както виждате, предимствата на това вашите котки да ползват различни тоалетни са твърде много.

Трябва ли всяка котка да си има своя тоалетна
4.1 (82.45%) 49 глас[а]

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет