Трябва ли да бършем праха по стените

В най-общия случай, бърсането на прах от стените на вашия дом не би трябвало да бъде необходимо. На практика, самата гравитация не позволява това да се случва. Праховите частици, дори и най-леките, които витаят из въздуха с часове, в края на краищата се оказват на земята, а не на стените. Просто прахът винаги поема в посока на долу.

Както всичко друго обаче, това също си има своето изключение. Понякога поради ремонтна дейност у дома или в резултат от неправилно почистване или нещо друго по стените се наслоява прах, който трябва да бъде почистен.

Ако стените са покрити с тапет, трябва да се отбележи, че не сте в състояние да направите много. Тапетите (поне повечето от тях) не могат да бъдат почиствани с парцал.

Ако пък сте купили специални миещи се тапети, тогава забравете какво сме казали, защото тях не е нужно да ги пазите и щадите толкова – те са доста по-устойчиви на третиране. Най-лесна за почистване в случай на нужда е боядисаната стена. А и там винаги можете да пребоядисате, ако нещо се обърка.

От какво се нуждаем?

Важно е да знаете, че при почистването на стените не е необходимо да използвате скъпи продукти. Ако има запрашаване е напълно достатъчно да използвате само един парцал, който преди това леко сте навлажнили.

Тук трябва да подчертаем, че леко влажен е нещо съвсем различно от прогизнал или мокър. Просто е важно да не е съвсем сух. За материята, както и друг път сме споменавали, трябва винаги да имате афинитет към продуктите от микрофибър.

Тази материя притежава най-добри качества в почистването. Преценете дали съответната стена позволява да бъде почистена. Не забравяйте, че има някои видове бои, които ще се увредят, ако третирате стената с мокър парцал.

Как да почистваме праха?

Важно е почистването да се осъществява правилно. Под правилно разбирайте, че парцалът трябва да се движи от горе на долу. Запомнете, че прахът наподобява сняг – колкото и да е лек, той бавно се сипе от горе на долу, така че винаги преминавайте на долу след като сте почистили по-високите места.

А вратите?

Всичко казано до сега важи не само за стени, но и за други вертикални повърхности, например врати на стаи, на гардероби и шкафове. Нормално, всички те се замърсяват трудно и като цяло не изискват особени грижи, защото не натрупват прах.

От друга страна обаче, възможно е да има места, които сте пипали твърде много, особено с мръсни ръце, а в резултат са се появили петна. Такива места, разбира се, трябва да почистите добре, а ако е възможно – дори и с препарат.

На кои места да обърнем повече внимание?

Местата по стената които имат нужда от редовно почистване са рамките на картините, осветителните тела (внимавайте за безопасността!) и закачалките, различни стенни орнаменти и аксесоари, които имат някаква релефна форма, която задържа прах. Почиствайте ъглите от поява на паяжини и следете за белези на поява на мухъл.

Обзавеждане, паркет и интериор