10 начина да направим банята да изглежда по-голяма

Нека просто си го кажем – ако дойде време да продавате жилището си, малката баня няма да стане голяма. Но ако искате да разширите пространството за свое собствено удоволствие или да направите малката баня не чак толкова голям проблем при продажба, то вие можете да направите някои малки промени. Само няколко дребни иновации са достатъчни, за да започне вашата баня да изглежда много по-обширна и функционална.

Има няколко малки трика, които ще дадат големи резултати, а освен в банята, вие ще можете да ги прилагате и в други помещения с ограничена площ. Всяка баня е създадена за задоволяване на определени потребности и, следователно, трябва да включва най-основните неща: мивка и кранчета, душ или зона за къпане, както и тоалетна. Без значение колко е малко пространството, тези неща трябва някак да се съберат там.

Ако това е всекидневна, бихте могли просто да премахнете няколко стола. Или диван. Или масичката за кафе. Но банята? Какво да махнете от там? Тоалетна? Не, няма начин (освен ако не сте силно привързани към гърнето си от детските години). Нека видим какво може да се направи с една малка баня:

  1. Поддържайте всичко в един и същи тон колкото се може повече.

Например: Не трябва да съчетавате тъмни стени и светли плочки на пода (или обратното), защото това ще смали пространството визуално и ще го направи да изглежда по-малко. Когато направите всичко в един нюанс, вече спокойно можете да поставите някакъв шкаф или нещо друго в различен цвят, което ще накара всичко останало да се отдалечава и да се слива.

  1. Таванът и стените задължително в един цвят!

Особено ако тавана е наклонен или има някои странни форми.

Когато обедините тавана и стените по този начин, пространството визуално ще се разшири. Това намалява оптически броя на преходите и равнините, пресичащи се в помещението, което пък умее да смалява пространството. Така или иначе, ако искате да има лека разлика в нюанса, винаги е добре стените да са една идея по-светли от тавана. Това ще даде илюзия за обширност.

  1. Смесете цвета на плочките и цвета на стената.

Смесването на цвета на плочките с този на стената удвоява пространство в една малка баня. Смесването на различни цветове при пода, тавана и стените оптически смалява помещението.

  1. Поставете душа по-нависоко.

Колкото по-близо до тавана е душа, толкова по-обширно ще изглежда пространството в банята. Самата височина създава едва доловимо усещане за величественост.

  1. Избягвайте преходите

Колкото повече можете да обедините пространството без прекъсване, толкова повече чисти и незаети пространства ще можете да откриете.

  1. Ако поставяте душ кабина, нека тя да е прозрачна.

Декоративното и окрасено стъкло може да е красиво, но ще направи пространството да се усеща някак по-малко като че да има допълнителен стена в банята. За малко помещение прозрачната кабинка винаги е по-добър вариант.

  1. Светлините и огледалата под подходящ ъгъл.

Нищо не прави баня по-величествена от огледало, което достига до тавана, а над него да струи силна светлина. Тази комбинация може да накара и най-малката баня да изглежда някак просторна и приветлива.

  1. Осигурете изобилие от естествена и изкуствена светлина.

Естествената светлина в банята е винаги много желана, но не винаги възможна. В края на краищата има ли нещо по-приятно от взимането на душ докато се наслаждавате на слънчевата светлина? За съжаление, както казахме, това не винаги е възможно, така че можете да се възползвате и от възможността да осветите добре помещението от изкуствен източник.

  1. Използвайте огледалата в банята стратегически.

Ние всички знаем, че огледалата са доста добри в създаването на илюзия за пространство. Една добра идея е да се поставят огледала срещу прозорец или врата. Това ще направи визуално банята да изглежда двойно по-голяма от колкото е в действителност. До голяма степен това е резултат от способността на огледалото да отразява светлината, идваща от прозореца или вратата. Ако пък ви се струва, че банята ви е твърде малка, можете да поставите огледала едно срещу друго. Това ще направи малкото помещение да изглежда огромно.

  1. Тесните шкафове с малка дълбочина и стилажите за шампоан, които са вградени в стените, правят чудеса.

Независимо дали говорим за малка аптечка вградена в самата стена, или за плитко шкафче с рафтчета, решението да вградите шкафчето в стената по начин, по който ще заема по-малко пространство или пък да изберете модел с по-малка дълбочина, но по-голяма площ е наистина чудесна възможност.

Разбира се, промяна в структурата на стените може и да не е възможна във всяка баня, а ако е възможна, то тогава може да изисква по-сериозна работа, но резултатът ще ви допадне, и то твърде много! В случай, че домът ви не позволява подобни промени, плитките шкафове ще свършат идеална работа. Без значение дали ще спестите 10, 15 или пък 20 сантиметра площ, банята ви ще изглежда много по-голяма.

10 начина да направим банята да изглежда по-голяма
4.3 (85.08%) 59 глас[а]

Sunrise - подови настилки и интериорни решения