10 съвета за поддържане на зелена градина през лятото

Лятото често означава смърт за вашата прекрасна морава. А това не бива да е така, защото именно лятото е времето, в което би било най-приятно да се наслаждавате на свежа и зелена градина.

Твърде често можете да видите хора, които да поливат зелените площи в дворовете си по обяд, но в действителност това е едно от най-грешните неща, които могат да направят. Тъй като по темата съществуват редица заблуди, ние бихме искали да ви помогнем с десет ценни съвета, които ще запазят градината ви зелена през цялото лято

1. Най-доброто време, в което да поливате градината си е рано сутринта.

Това ще помогне на тревата да поеме вода колкото и е необходимо и да премине през целия процес на фотосинтеза и растеж през деня, възползвайки се максимално от слънчевите лъчи. Ако поливате поляната вечер, тревата няма да получи вода в най-нужния за фотосинтеза момент, просто защото за фотосинтезата е необходима слънчева светлина, а вечер такава няма.

Някои хора предпочитат да поливат посред нощ, но и това не е добра идея, защото така тревата може да развие някакво заболяване и да загине. Поливайки по обяд пък, ще лишите моравата от нужната и вода, защото по-голямата част от нея ще се изпари.

2. Тренирайте тревата в градината си.

За да се изгради силна, здрава и устойчива морава, тя не трябва да се полива твърде често. Това е един вид тренировка, която ще помогне на тревата да се развие дълбока коренова система, която ще е много полезна през горещите летни месеци.

За да накарате кореновата система да покара на по-голяма дълбочина, препоръчително е да поливате моравата около 2 до 3 пъти в седмицата, а не ежедневно. По-рядкото поливане ще стимулира корените, а ежедневното ще накара кореновата система да поникне плитка и не толкова добре развита.

3. Избягвайте да поливате само на едно място.

Ако водата започва да образува локви или да изтича настрани, значи е време да спрете с поливането или да се преместите на на друго място. Ако ви се струва, че не сте поляли достатъчно, то спрете за 15 – 20 минути за да може водата да се просмуче добре в почвата, след което полейте отново.

4. Не поливайте улицата, а моравата

Много хора поливат моравата изключително нестарателно, а после се оплакват, че тревата е пожълтяла и не вирее добре. Всъщност, ако не поливате равномерно е много вероятно моравата да изсъхне, а вместо това пътеката край нея да позеленее.

5. Тревните площи трябва да дишат

Поддържайте пръста рохка. Така почвата ще може да диша, а това е много важно. Може с вилица или друг остър предмет да набучквате моравата на дълбочина около 15 сантиметра. Така ще има достъп на кислород, а също и водата ще попива по-добре. Ако моравата е много голяма, може да използвате машина.

6. Подхранвайте тревата

Добре е да използвате подхранващ препарат или спрей. Наторената морава ще е по-силна и устойчива на външни влияния. Можете да се консултирате в някой специализиран магазин какво точно е необходимо за да наторите своята градина.

7. Подрязвайте редовно тревата

Ако си създадете навик да косите моравата редовно, тя няма да пожълтее, защото ще израства бързо, за да компенсира загубената височина. Така корените ще се поддържат в добра форма, а моравата ще изглежда добре.

8. Бъдете гъвкави в поливането

Когато се очаква да вали е напълно ненужно да поливате и да давите тревата допълнително. Това няма да и помогне по какъвто и да е начин.

9. Премахвайте плевелите

Премахвайте плевелите редовно. Ако видите плевели, незабавно ги отскубвайте и не оставяйте да се навъдят в изобилие.

10. Никога не поливайте с топла вода

Никога не поливайте с топла или нагрята вода. Погрижете се в маркуча да не остава вода, която да се нагрее на слънцето. Топлата вода е вредна за растенията.

 

Sunrise паркет София