10 съвета срещу най-големите врагове на вашия дървен под

Тук сме ви приготвили малък списък с десет средства, които ще се справят с някой от най-големите врагове на вашия дървен под. Ето ги и тях.

1. Дъвка

Ако на пода ви е залепнала дъвка ето как да се справите: Охладете дъвката с найлонова торбичка (или пликче), в която има лед. Дъвката ще стане доста крехка и дори податлива на ронене и разпадане. Ще можете да я изстържете внимателно с шпакла, най-добре пластмасова за да не се издере подовата настилка.

2. Восък

Поставете хартиена кесия дърху восъка и нагрейте с ютия. Ще ви направи впечатление, че петното от восъка попива в хартията. Ако имате под с лакирано или някакъв друг тип полирано покритие, по-добре използвайте специален препарат за настилки от твърда дървесина.

3. Тъмни петна или петна от мастило

Можете да ги третирате с оцет или белина като оставите да се разтвори мастилото за около час. След това можете внимателно да почистите с фина шкурка. Имайте предвид, че съществува риск от обезцветяване на мястото, така че може после да се наложи да възстановите цвета му.

4. Сухо мляко или петна от храна

Леко изтъркайте мястото с влажен парцал. Изсушете внимателно. После полирайте мястото с восък за полиране. Имайте предвид, че за подови настилки от твърдо дърво се препоръчват специални препарати.

5. Петна от олио или друга мазнина

Напоете парче памучен плат с водороден прекис (перхидрол) и го поставете върху петното. Напоете и втори памучен плат, но този път с амоняк и го поставете върху първия. Повторете ако е необходимо. Изсушете, след това излъскайте с кърпа.

6. Издрасквания от токчета

Нанесете малко количество масло (восък) за полиране, втрийте и излъскайте с кърпа.

7. Мухъл

Ако на дървения под се появи мухъл, препоръчително е да избягвате стандартните методи за почистване и да заложите на специализираните препарати за дърво.

8. Драскотини

Полирайте с масло / восък за полиране. Използвайте кит за дърво, който е предназначен специално за полиуретанови покрития.

9. Водни петна

Изтъркайте със стоманена вълна, потопена в масло / восък за полиране. Ако петното остава, изтъркайте с фина шкурка. След това отново обработете със стоманена вълна напоена с минерален спирт. Когато минералният спирт се изпари, обработете петното с нужния лак, за да възстанови оригиналния цвят.

10. Натрупването на восък за полиране

 

Отстранете стария восък. Премахнете остатъците с кърпа и фина стоманена вълна. Оставете да изсъхне, след което поставете новия слой както трябва. Лакирани или полиуретанови покрития да не се обработват с восък за полиране. Той може да направи пода опасно хлъзгав. Ако сте го използвали, без да сте знаели, че не бива, изчистете го със специален препарат за отстраняване на восък.

10 съвета срещу най-големите врагове на вашия дървен под
4.3 (85.77%) 52 глас[а]

Sunrise паркет София