4 ползи от това да събуваме обувките си когато сме у дома

Ето няколко безспорни предимства от ходенето у дома без обувки:

1. Ходенето с обувки води до износване и скъсване на вашите подови настилки

Повече мръсотия и пясък на твърдия под означава повече износване на повърхността му. Това важи особено за лакираните дървени настилки, които за нула време ще придобият вид на под в обществена институция.

Повече мръсотия и частици върху килима пък е равно на повече почистване с различни препарати и търкане с прахосмукачката. Всичко, което оказва някакво механично въздействие върху вашия паркет, означава повече износване, което пък означава, че по-скоро ще трябва да се лакира отново или пък да се подменя подовата настилка изцяло.

Може да се обобщи, че събуването у дома и ходенето вътре без обувки ще ви подари не само чистота, но и ще ви спести време и средства от поддръжка на подовете в къщи. Освен това, ще запазите обувките си за по-дълго време, защото няма да ги изолзвате толкова интензивно.

2. Ходете боси за да не притеснявате съседите

За жителите на големите градове, в които винаги е толкова шумно и тишината е едно от най-големите богатства, едно от най-добрите неща, които човек може да направи за съседите си е да им подари малко тишина и спокойствие.

В повечето случаи апартаментите се натъпкани един над друг и всеки шум от горния етаж се разнася на долния като през високоговорител. Не знаете какво е единствено, ако нямате съседи над вас.

Така че ако имате поне малко жал към тези, които живеят на долния етаж, не ги тормозете с шум от хлопане и стъпки на новите дамски обувки с високи токчета, който сте си купили вчера. Ходенето без обувки вътре ще направи вашите съседи много, много щастливи.

3. Ходете боси за повече комфорт

Без значение колко удобни са обувките ви, краката ви ще са вероятно по-щастливи извън тях. Освен ако, разбира се, имате здравословен проблем, които изисква постоянното носене на обувки (например за облекчаване на болката при някое заболяване) и ако ви е препоръчано от специалист.

Когато се освободите от оковите на обувките си, ще имате възможност да движите краката си свободно и да мърдате пръстите си, което ще подобри кръвообращението и ще им вдъхне нов живот. От емоционална гледна точка, събуването на обувките може да се възприеме от ума като преход към релаксиращата обстановка на вашия дом.

4. Ходете боси за по здрави крака

Възможността да бъдете боси е едно голямо добро за краката ви. Проучванията показват, че при децата, които обичайно ходят без обувки, има много по-малко случаи на плоско стъпало в сравнение с тези деца, които ходят у дома с обувки.

Освен това, те имат с по-силни крака и по-голяма гъвкавост, както и по-малко деформации и изкривявания. Ходенето бос позволява на краката да включат всички мускулни групи, което им помага да останат силни и гъвкави.

За финал можем да обобщим, че ходенето у дома без обувки винаги е за предпочитане. Ако обаче това кара вас или вашите гости да се чувствате неприятно или неудобно по някаква причина, то в никакъв случай не принуждавайте себе си или гостите си да го правят против волята си.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com