4 причини домашните любимци да не спят в леглото ви

Ако имате куче или пък котка, най-вероятно сте добре запознати с този техен навик да се сгушват на кравай на леглото в спалнята и да стоят там с часове, макар че си имат тяхно креватче, за което най-вероятно сте положили много големи усилия да бъде удобно и привлекателно място за почивка на вашите четириноги приятели.

Ние, хората, сме устроени да бъдем съпричастни не само с други хора, но и нашите домашни любимци. Ето защо обикновено избягваме да се караме на кучето, че е легнало върху леглото. Ето обаче няколко обективни причини защо не трябва да оставяме животните да спят в леглото ни.

1. Котешката и кучешката козина могат да причинят алергия.

Това се отнася особено за представителите на семейство котки, с които споделяме живота си. Ако не сте алергични към козина може и да няма проблем с това, но ако страдате от каквато и да било друга алергия, то козината на домашните животни може да влоши състоянието и да повиши чувствителността.

2. В леглото може да попаднат кърлежи.

Това е изключително неприятно и може да причини куп главоболия на собствениците на животни, особено на тези, които имат кучета у дома. Факт е, че кучетата по-често стават жертва на кърлежи и съществува огромен риск от това да ги внесат в спалнята и дори в леглото ви.

След като се напие с кръв кърлежът може да се откачи и да се скрие някъде, а след време когато огладнее отново следващата му закуска може да бъдете вие. За да избегнете подобни неприятни положения, просто се старайте четириногият любимец да спазва правилата у дома и да си спинка където трябва.

3. Внасят замърсявания е леглото с козината си.

Може би след всяка разходка чистите лапите на кучето, но едва ли къпете цялото куче. Докато е на вън то се търкаля по земята, боричка се с други кучета, чиито собственици също са ги извели на разходка, може да събере прахуляка на някоя паркирана кола, да седне на тротоара пред входа, а за финал да седне в леглото и при по-лош късмет дори на възглавницата. Това, вижда се от само себе си, не е особено хигиенично.

4. Може би най-голямата от всичко опасности е тази от заразяване с тения.

В България има огромен брой безстопанствени кучета, които се скитат безпризорни из всеки град. Докато се разхождат, с козината и с изпражненията си те разнасят яйца на един от най-опасните паразити.

Тези яйца могат да попаднат дори и случайно върху козината на кучето ви докато го разхождате, а то може да внесе паразитите у дома. Там яйцата на тенията могат да попаднат дори и в леглото ви, по вас и дори в устата, което е най-страшно, защото веднъж попаднали в човешкия организъм, те ще се развият и ще бъде много трудно да се отървете от тях.

Най-неприятно е, че в продължение на десетилетия човек може дори да не подозира, че е носител на тези паразити в организма си.

4 причини домашните любимци да не спят в леглото ви
4.2 (83.83%) 47 глас[а]

Sunrise паркет София