4 професионални тайни при поддръжка на градини

Дворът и градината са неизменна част от нашия дом. Именно заради това всеки от нас иска при създаването на тези зелени пространства те да се доближават възможно най-много до това, което сме си представяли и винаги сме мечтали. След самото озеленяване и изграждане обаче и постигането на желания ефект следва един постоянен и не толкова лек процес, а именно поддържането.

За да изглеждат нашите зелени площи винаги безупречно, те изискват много грижи и постоянно внимание. В противен случай перфектният жив плет ще се превърне в храсталак, а красивите цветни фигури ще се напълнят с плевели. Не бива да забравяме, че всяка градина е жив организъм, който има нужда от професионално поддържане, за да ни радва ежедневно.

 

1. Косене на трева

Първо впечатление във всеки двор или градина правят тревните площи. Те са „визитната картичка” на всяка зелена площ. Ето защо едно от най-важните мероприятия в поддържането на зелени площи е грижата за тревата. В почти всеки двор тя заема най-голяма част от територията и се забелязва най-много. Тоест за да създава вашата зелена площ приятни усещания и трябва винаги да я поддържате в перфектно състояние. Това разбира се не е лесна работа, но има някои основни съвета, които е добре да следвате.

Косенето на тревата е задължително, не само за поддържането на естетическите и качества, но и за нейното здравословно състояние. Добре е това да се извършва поне 4 пъти месечно от професионалисти. Освен това тревата има нужда от редовно торене и аериране. Често поради подценяване на силата на водата в тревните площи се появяват жълти петна поради засушаване. Не забравяйте, че тревата има нужда от ежедневно поливане особено през летните месеци. Често също така водата не се разпределя равномерно по тревните площи, което най-лесно се елиминира с направата на поливна система.

 

2. Подрязване на храсти

Второто изключително важно мероприятие, което трябва да се извърша във всеки двор е подрязването на храстите. Също както тревата, така и храстите имат нужда от редовно резитба, не само за да се оформят, но и за да се поддържат в добро състояние и не на последно място, за да се сгъстяват. Живите плетове в повечето случаи изискват подрязване поне веднъж месечно, иначе има опасност те да загубят формата си и съответно декоративните си качества. Повечето храсти, които са със свободна форма се подрязват, за да се сгъстят и най-често това се прави веднъж годишно.

 

3. Редовно торене

Третата тайна в доброто поддържане на зелени площи е редовното торене. Не забравяйте, че с растежа на растенията почвата малко или много обеднява и те имат нужда от подхранване. Независимо дали става въпрос за тревни площи, за храсти и дървета или за цветя, всички растения имат нужда от периодично торене. Това мероприятие е изключително важно при растения в кашпи или саксии, защото там условията са влошени. Тези растителни видове се намират в една и съща почва, която обеднява и изчерпва хранителните си качества. Успоредно с торенето се извършва и разрохкване на растенията за да се подобри механичния състав на почвата.

 

4. Поливане на градина

И на последно място, но не и по значение е да осигурите редовно поливане на вашите растения. Без редовно поливане няма как да имате красив и поддържан двор. Както за всеки друг жив организъм, така и за растенията водата е жизнено важна. Всеки вид си има различни изисквания към влагата и е добре ние да сме запознати съответно с изискванията на нашите растения. За тревните площи има значение и това дали са на сянка, или на слънце, дали с под наклон и т.н.

За да сте сигурни, че осигурявате необходимия воден режим на растенията във вашия двор е добре да се посъветвате със специалист. Най-добрият вариант за поддържане на оптимален воден режим на тревните площи е изграждането на поливна система и система за капково напояване за храстите и дърветата. Това се извършва от специалисти, които преценяват и съответно осигуряват необходимите водни количества на всички растения във вашата градина, за да не се получава засушаване или преовлажняване.

 

В обобщение, грижете се за своята трева и поддържайте храстите си в изрядно състояние. Давайте на вашите растения необходимата за тях храна и вода и те ще ви радват ежедневно и ще предизвикват завист в очите на всеки наблюдател.

4 професионални тайни при поддръжка на градини
4.2 (84.12%) 34 глас[а]

Интериорни решения Sunrise