5 начини и средства за почистване на праха

1. Бърсане

Една обикновена влажна кърпа е всичко, което трябва да имате под ръка за да избършете праха от почти всички твърди и гладки повърхности. Запомнете, че кърпата не бива да е мокра, защото водата останала след парцала ще засъхне и така ще изглежда още по-мръсно.

Освен това, може и да съсипе повърхността на някои мебели, особено дървените. Гледайте праха да залепва по кърпата, а не да лети на всички посоки и да се разпространява още повече. Парцали от вълна или най-новите модели кърпи за почистване на прах със зарядно (да, вече и това има) също могат да свършат много добра работа.

Запомнете, че праха обича наториите. Колкото повече дрънкулки по мебелите, толкова повече прах. И не само това – такива места, на които има куп джунджурии се чистят много по-трудно и могат да отчаят и най-старателните домакини.

2. Прахосмучене

Използвайте качествена и мощна прахосмукачка. Избирайте торбички за еднократна употреба с филтърна хартия. Те са по-доброто решение в сравнение с платнените торби и обикновено задържат всичко над около 10 микрона. Важно е да сте сигурни, че торбичката е поставена правилно и освен това да знаете със сигурност, че на маркуча на прахосмукачката няма пропуквания.

3. Прахосмученето и алергиите

От друга страна, чистенето с прахосмукачка се явява едно от най-дразнещите и неприятни преживявания за хората с алергии, тъй като прахосмукачките задържат големите боклуци, но бълват цял облак наистина малки частици във въздуха през стените на торбичката.

Вече можете да си купите торбички, които задържат дори и частици до около 1 микрон, както и прахосмукачки с вторични филтри, които събират частици до около 0,3 микрона!

Това обаче означава и по-голямо съпротивление и по-ниско засмукване, така че повечето прахосмукачки с вторични филтри имат по-добри двигатели и могат да са доста по-скъпи. Такава прахосмукачка е една добра инвестиция за всеки, който страда от домашния прах и свързаните с него алергии.

4. Алтернативи на западния пазар

Инсталиране на централна вакуумна система също може да е една добра инвестиция (ако приемем, разбира се, че домашният прах причинява проблеми на здравето ви). Можете да монтирате двигателя и торбата за събиране на боклука в мазето на вашата къща, така че след като засмуква частиците, дори и най-малките от тях ще остават извън стаята.

Двигателите обикновено са достатъчно мощни, за да използвате торбички с висока ефективност. Недостатъкът е високата цената и нуждата от монтаж.

5. Въздушните филтри

Въздушните филтри обикновено се монтират на климатичните и вентилационни инсталации. За тях почистването на въздуха е фасулска работа, но вие ще трябва да почиствате или смените филтъра редовно, така че помислете.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com