5 съвета за чисто пране

От много дълги години на сам се използват перални машини и всеки дом се е снабдил с една такава. Този уред е толкова полазен за домакините, че не могат и да си представят вече какво биха правили без него.За качествено изпиране на дрехите има много фактори около модела на пералнята и праха, който се използва. Големината на барабана, степента на поддържане на уреда и качеството на самата вода.

За да сте сигурни, че пералнята ви ще работи правилно и дълго време е необходимо редовно да почиствате филтъра и от натрупалите се замърсявания. При местата с по-варовита вода трябва да използвате и препарат срещу котлен камък.

Хигиенизацията на пералнята машина също не трябва да се пренебрегва. Веднъж в месеца я пускайте празна с разтвор от белина или 3-4 пакетчета лимонена киселина.

За да имате безупречно изпрани дрехи е необходимо да спазвате и няколко препоръки.

1.  Перете отделно бели, черни и цветни дрехи.

Това е просто задължително, за да не се окаже накрая, че сте съсипали една голяма част от дрехите на семейството си.

2. За по-бяло пране

Можете да капвате няколко капки белина при бялото си пране. Не ви съветваме да го правите всеки път, защото белината е много силен препарат, който изтънчва тъканите и ги прави лесни за късане.

3. Обръщайте дрехите на обратно

Това допълнително действие е необходимо, за да предпази вашите дрехи от нараняване на щампите по тях, накъсване на бродерии и дантели или премахване на камъчета и мъниста. Другия бонус на обръщането на дрехите на опаки е, че ще предпазите цвета им при съхнене, ако ги излагате на пряка слънчева светлина.

4. Пране на ръка

Има тъкани, които не са подходящи за пране в пералнята. Към това число спада копринени и вълнени дрехи. Те са прекалено чувствителни и могат много лесно да се повредят от високата температура или силата на цинтрофугирането.

5. Пране на памучни дрехи

Имайте предвид, че памучните материи са склонни да се свиват от високата температура. Съобразете много внимателно програмата за изпирането им и препоръчително е да използвате 40 до 60 градуса на водата.

5. Дрехи с цип

Когато перете суичъри, жилетки, панталони или какъвто и да е било друг вид дреха с цип, задължително го затворете преди да ги поставите в пералнята.

В днешно време на всички дрехи има етикет от производителя, на който е посочено да ли са подходящи за пране в перална машина, или не. На някой е оказано и подходящата температура и да ли можете да ги цинтрофугирате, или не.

Преди да поставите всяка дреха в пералнята се запознайте внимателно с препоръките на етикета. Това ще ви гарантира запазването им и по-дългото им използване.

Интериорни решения Sunrise