6 неща, които трябва да знаем при хидроизолация на плоски покриви

Плоският покрив е нож с две остриета. От една страна той може да бъде изключително приятно открито пространство и да дава възможност на обитателите на сградата да го използват, като чудесно кътче за отдих, но от друга – той има своите специфични изисквания.

Плоският покрив се нуждае много повече от хидроизолация, отколкото всеки покрив с полегатата конструкция, тъй като той страда от задържането на вода. Хидроизолацията на плосък покрив е нещо много сериозно и отговорно, защото от нея зависи доброто състояние на помещенията на последния етаж, а и на всички останали помещения в сградата, след време.

Тук ще се спрем на 6 неща, които трябва да знаем за хидроизолацията на плосък покрив, за да не се пазарим излишно или за да не пропуснем да изискаме, като услуга този важен детайл, при наемането на фирма за ремонт или цялостно изграждане на съоръжението.

  • Хидроизолацията е задължителна, когато се изгражда или ремонтира плосък покрив – точка! Не си мислете, че понеже ще направите външна настилка със замазка и ще използвате качествени материали, то ще можете да избегнете поставянето на влагоизолация. Водата, както и механичните и атмосферни влияния ще разрушат всяко покритие и само добрата изолация може да спре проникването на влага в помещенията.
  • Хидроизолацията е добре да бъде еластична и двупластова, като лепилата, които се използват също трябва да бъдат гъвкави и устойчиви на влага. Това е изключително важно, тъй като твърдите материали не могат да реагират на големи температурни разлики, причиняващи свиване и разтягане и започват да се рушат, което създава пробив в целостта на покритието.
  • Особено внимание трябва да се обърне на детайлите, като например: връзки с бордове, стени, отводнителни системи (улуци), окабеляване и всички елементи, заемащи покривното пространство. Те имат особено отношение към хидроизолацията на плоския покрив, понеже при тях най-често се откриват пробойните.
  • При полагането на хидроизолационна мембрана е много важно да се спазват стриктно всички указания за работа. Задължително условие е да се запълнят всички неравности с тераколно лепило, за да се осигури равномерна устойчивост на цялото покритие. Необходимо е също да се спазва времето за изсъхване на различните лепила и покрития, защото всеки слой от изолацията на плоския покрив определя неговата степен на хидрозащита.
  • След полагането на хидроизолация е наложително да се фугират много качествено пространствата, свързващи компонентите на външната настилка, независимо дали тя е изградена от плочи, битумно покритие, асфалт или друг строителен материал. Фугиращата смес трябва да бъде еластична и да притежава мощен водоотблъскващ ефект.
  • Хидроизолация на плосък покрив може да се постави само от компетентна специализирана фирма. Ако решите да икономисате средства и да ремонтирате течовете на покрива на блока, в който живеете, рискувате да нанесете сериозни поражения в жилищата на своите съседи от последните етажи, за което може да се наложи да заплатите от джоба си.

Информацията достига до вас  с любезното съдействие на ВалФорс ЕООД – една от най-добрите фирми за ремонт на покриви в София.

6 неща, които трябва да знаем при хидроизолация на плоски покриви
4.2 (84.21%) 38 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет