7 неща, които трябва да знаем за почистването на комина

Всяка част от къщата се нуждае от поддръжка и почистване в даден момент. Нищо не е вечно и за да бъде вашият дом по-функционален и за да бъде всичко както вие очаквате, има моменти, в които се изисква да положите малко усилия.

Много често обаче проблемът не е в желанието на собствениците, а просто в това, че не знаят какво трябва да се направи. Ето например един въпрос: знаете ли как да почистите комина? На бас, че повечето хора нямат представа и биха действали по интуиция. Нека видим за какво точно иде реч:

1. Почиствайте редовно комина

Ако използвате често вашата камина или пък печка с дърва, но не можете да си спомните кога за последен път сте почиствали комина, тогава може би вече сте закъснели. В повечето случаи все пак, можете да почистите комина и да спестите малко пари от необходимостта да викате професионалист.

Премахването на обикновени сажди от комина е доста проста задача. Но ако имате тежки напластявания по стените на комина и натрупване на твърде много мръсотия, ще е по-добре да се обадите на професионалист. В следващите редове ще научите малко повече за това кога можете да почистите сами и никога е добре да потърсите професионална помощ.

2. Преценете дали можете да свършите работата сами.

Повечето пожари в комините се счита, че започват в района на димната камера, така че това е най-важната област за почистване. Тъй като тази област е трудно да се достигне в някои камини, проверете вашата, за да видите дали можете да стигнете в нея и дали все още има място за маневриране с четката. Ако не можете да достигне тази част от комина, по-добре потърсете професионалист.

3. Ако покривът е опасен за качване.

На второ място е важно да се види дали можете да достъпите до короната на комина. Ако имате много стръмен наклон на покрива и не е удобно за работа там, то това не е работа за вас. Обадете се на специалист коминочистач. Ако решите, че може да се справите с височината и наклона, не забравяйте да носите колан за безопасност.

4. Разберете с какво си имате работа.

Креозотното натрупване може да не изглежда опасно, но то се запалва при едва около 232 градуса и след като започва да изгаря, то се разширява като пяна и действа като уплътнител. За по-малко от една минута, то се нагрява до над 1093 градуса и може да унищожи целия комин и дори дома ви.

5. Нуждата от професионалист.

Дори и да се почиства комина редовно, вие все пак трябва да се консултирате веднъж годишно с квалифициран коминочистач. Професионалният поглед веднага ще засече и разпознае сигналите за влошаване работата на комина.

6. Разликата в дървесината.

Има разлика дали горите суха, или по свежа зелена дървесина. Така например ако ползвате суха дървесина е добре коминът да се инспектира веднъж на всеки 70 ползвания, докато при горене на зелена и влажна дървесина този брой намалява на 50, тъй като не изсушената дървесина отделя повече лепливи вещества, които по-бързо запушват комина.

7. Какво представлява професионалното отпушване?

Професионалното почистване включва проверка за сажди и натрупвания, препятствия, запушвания, пукнатини в обшивката на комина и признаци на увреждане, както и справяне с тези проблеми. При по-стари комини мазилката често е паднала.

7 неща, които трябва да знаем за почистването на комина
4.3 (86.15%) 39 глас[а]

Обзавеждане, паркет и интериор