Аерогрил – какво представлява и как се използва

Много домакини мечтаят да отделят колкото се може по-малко време за приготвяне на здравословна храна. Затова предпочитат съвременната кухненска техника. Асортиментът от устройства може да порази дори специалист. Днес се предлагат за шейкъри, тостери, електронни везни за кухня, блендери.

Най-полезната според много домакини, е техниката, която може да приготвя вкусна, разнообразна и здравословна храна. Затова при избор на кухненски джаджи жените на първо място обръщат внимание на универсалността.

Сред цялото разнообразие от универсални уреди, удовлетворяващи описаните по-горе изисквания, на първо място без съмнения, може да се постави аерогрила, който притежава множество полезни функции в кухнята.

Описание на уреда

Аерогрил представлява уред, в който има голяма стъклена колба и капак, където е разположен нагревателен елемент и вентилатор. Когато елементът се нагрее до зададена температура, вентилаторът се включва и кара горещият въздух да циркулира. Така се осигурява равномерно изпичане или задушаване на сложеното на решетката ястие.

Принцип на работа на аерогрил

В основата на работа на аерогрила е принципът на конвекция. Качественото приготвяне на ястието се осигурява от електронагревателен елемент и вентилатор.

Първият поддържа необходимата температура, а вторият разнася нагретите въздушни потоци. Температурата на приготвяне на ястието може да се променя в диапазона от 60 до 260 градуса по Целзий.

Скоростта на движение на въздушните потоци постоянно се променя. Това се прави, за да се избегне изсушаване на ястието, в резултат на което то се изпича равномерно от всички страни.

Принципно самата домакиня може да настройва по свое усмотрение параметрите за скорост и температура, но повечето се доверяват на вградения таймер, който се включва в необходимия момент.

Функции на уреда

Предлаганите по магазините модели аерогрил могат да се отличават помежду си, включително и по набор функции. Най-често тези уреди са снабдени със следните опции:

  • Програма за поддържане на температура – нейното наличие е гаранция, че приготвеното ястие няма да изстине до момента, в който ще се сервира;
  • Функция за регулиране на температура – тази опция е предвидена във всеки съвременен аерогрил. За защита от прегряване помага специален датчик, който контролира този процес;
  • Скорост на работа на уреда – домакинята може да избира режим на работа на минимална и максимална скорост. Тази опция предполага бързото движение на въздушните потоци в пределите на камерата;
  • Функция за отложен старт – дава възможност сами да си изберем подходящо време за приготвяне на ястието. Механичните модели предлагат отлагане за не повече от час. Най-функционални са електронните, които позволяват приготвянето на ястието да се отложи с цяло денонощие.
  • Възможност за самопочистване – тази функция улеснява грижите по поддържане на уреда.

Аерогрилът е наистина доста функционален уред, който може да замени котлон и фурна едновременно.

Масивен паркет София