Ако ламинатът се огъва при ходене – какво да правим

Често след завършване на монтажа на ламинат на пода радостта на домакините се помрачава от неприятни изненади. Обикновено причината, че на пръв поглед добре положеният ламинат, започва да издава непонятни звуци или да пружинира при ходене по него.

На всички ни е ясно, че това не е нормално, затова започваме да се притесняваме и да си задаваме въпроса, какво да правим, ако ламинатът се огъва при ходене? Днес ще ви разкажем как да се справим в тази ситуация със собствени сили, без да използваме услугите на специалисти.

Защо ламинатът започва да се огъва при ходене?

Качествено поставеният ламинат не трябва да издава никакви звуци или да се огъва, когато по него ходи човек. Всеки трябва да знае това, тъй като тази информация ще му послужи за проверка какво са свършили майсторите.

Ако материалът е положен правилно, то трябва да стои идеално равно, да не се огъва и да не скърца под краката. Но подобно явление възниква доста често и причините за него могат да бъдат множество:

Основните, поради които ламинатът се огъва при ходене, са само 2:

  1. Неправилно полагане – най-често именно заради това възниква подобен дефект. Проблемът е, че при монтажа панелите най-вероятно не са били правилно положени. Например, останало е разстояние между стените и панелите с ширина от 1 см. Дори въпреки че ламинатът трябва да не приляга плътно към пода, все пак има свойството да се разширява. Именно това разстояние често остава незабелязано от домакини и строители. В хода на експлоатацията периодично покритието се разширява, започва да опира в стената, в резултат на което подът се издува, панелите се изкривяват. Получава се т.нар. дишащ под.
  2. Неравна основа – ламинатът е много капризен при експлоатация, затова реагира буквално на всякакви неравности, присъстващи на пода. Понякога е достатъчна съвсем малка разлика, понякога и 2 мм, за да изпитаме всички прелести на допуснатата при полагането грешка. Основата трябва да бъде идеално равна. Вдлъбнатини най-често има по основата, която е изпълнена от гипсокартон, а под него е бил насипан керамзит. Неговите гранули са твърде големи и при ходене на човек отгоре се трамбоват.

Как да се справим с огъването и скърцането на ламината?

Решението и в двата случая не е от най-лесните, налага се пълно премахване на ламината и след това наново полагане.

При първия случай трябва да се разреши проблема с разстоянието между стената и плоскостите.

Във втория е необходимо заравняване на грапавата основа, тъй като ламинатът е доста претенциозно подово покритие и подложката под него трябва да е напълно равна.

Ламинат и ламиниран паркет