Аспиратор за кухня – как да изберем най-подходящия

В модерното домакинство от 21 век, добре известният аспиратор за кухня е не просто нещо излишно, а първостепенна необходимост.

Миризмата от готвенето, парите, пръските – всичко това не се отразява добре на ремонтираното жилище, и дори при отворени прозорци миризмите се поемат от завесите и от кухненската мека мебел. Независимо какъв аспиратор изберете за вграждане или висящ, основната негова задача е очистване на въздуха в кухнята.

За да определим какъв аспиратор е най-добър за кухнята, трябва да отчетем следните критерии:

1. Производителност

Това означава какъв обем може да прекара през себе си за определено време. По санитарни норми въздухът в кухнята при приготвяне на храната трябва да се обновява 10-12 пъти на час. Производителността за определената кухня се смята по формулата – площ на кухнята умножено по височината на тавана по 12.

2.  Размер на аспиратора

Не може да бъде по-малък от готварската повърхност на печката. Ако има достатъчно място между кухненското обзавеждане, е по-добре да се вземе по-голям аспиратор от готварската повърхност на печката.

3. Режим на работа

Основно всички съвременни модели имат 2 режима на работа – отвеждане и циркулация на въздуха. Ако аспираторът е съединен с вентилационна шахта, ще бъде още по-ефективен. Режимът на отвеждане позволява по-бързо почистване на въздуха.

4. Шум

Не е много приятно да се намираш в помещение, в което работи шумен аспиратор. Освен от работещия мотор възниква и шум от циркулацията на въздух. Оптималното ниво на шум на кухненските аспиратори е 40-45 децибела.

5. Филтри

Има 2 вида – за мазнини, които задържат пръските храна, и ъглови, които неутрализират миризмите.

Тези за мазнините трябва периодично да се заменят или почистват.

Аспиратор за кухня – какви видове съществуват

1. Класически или висящи

Доста компактни аспиратори, подходящи са за по-малки кухни. Закрепват се за стена или под шкаф на печката. Най-евтиният вариант аспиратори.

2. Куполни – най-скъпите, но най-ефективни модели

Тези аспиратори са 3 типа – стенни, хоризонтално над печката, до стената, островни – ако печката е в центъра на кухнята, закрепят се за тавана. И ъглови, които се закрепват за ъгъл на кухнята, но това е най-малко разпространеният вариант. Тези аспиратори са доста обемни и затова няма как да се скрият в останалия кухненски интериор.

3. Аспиратори за вграждане

Този вид аспиратор за кухня заема малко място, тъй като може да се вгради в шкафа и да работи по всяко време.

Кой аспиратор е по-добър – висящият или за вграждане?

Режимът на работа на аспиратора за вграждане е отвеждане и рециркулация, докато режим на отвеждане се среща рядко при висящите модели. Това означава, че само засмуква миризмите, но не чисти въздуха. Висящият аспиратор в повечето случаи има само един мотор, докато за вграждане имат по 2. Отличават се и по вида филтри, висящите имат еднослоен ъглов, който изисква честа смяна. А за вграждане – многослоен за улавяне на мазнини, който може да се почиства.

Аспиратор за кухня – как да изберем най-подходящия
5 (100%) 1 глас[а]

Sunrise - подови настилки и интериорни решения