Цени, видове и качество на хидроизолацията

Скъпа ли е хидроизолацията?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно, защото, колкото и висока цена да заплатите за самата операция по влагоизолирането и материалите, в дългосрочен план, вие спестявате много средства. Представете си, че сте направили скъп ремонт на своя дом, а покривът ви тече – това ще нанесе поражения, които ще ви костват много повече, отколкото ако изолирате покрива превантивно.

Хидроизолацията варира като видове, характеристики и съответно като цени. Съвременните материали са толкова разнообразни, като състав, качества и начин на полагане, че всеки непрофесионалист може да се затрудни в своя избор. Поради тази причина е важно процедурата да се изпълнява от професионалисти в областта, като това включва най-вече избора на материали, тъй като всеки вид хидроизолация има своето специално предназначение.

Кои са най-често използваните видове хидроизолация?

Един материал, който най-често се използва при хидроизолиране на открити съоръжения е рулонната хидроизолация. Тя варира в рамките на 15-20лв за квадратен метър, като в тази цена обикновено е калкулиран и самия монтаж на изолационните мембрани. Имайте предвид, че независимо от вида на хидроизолацията и нейната цена, обикновено ще се наложи грундиране на основата, като то се заплаща отделно.

Друг материал, с който повечето фирми и бригади, занимаващи се с хидроизолация работят е усиленият воалит с посипка. Той, както и рулонната хидроизолация са с дебелина от 4 до 4.5мм, като цената на този вид хидроизолация рядко надвишава 18лв за квадратен метър – отново в тази цена са калкулирани материал + труд, т.е. полагане на хидроизолацията.

Усиленият воалит без посипка е най-евтината разновидност, използвана днес – до 14лв за кв.м. Този материал е с по-малка плътност (около 3мм) и е подходящ за хидроизолиране на затворени помещения – бани, кухни, мокри помещения и др. Липсата на минерална посипка го прави неустойчив на UV лъчи и механични въздействия, което налага върху него обезателно да се направи защитна замазка, независимо дали е положен върху открити съоръжения или на закрито.

Течната хидроизолация, особено съвременните разновидности, изработени на база дестилатен битум са едно отлично решение за хидроизолиране на всякакви повърхности. Този влагозащитен материал има едно огромно предимство пред рулонните мембрани – със и без посипка – той осигурява непрекъсната хидроизолационна мембрана без снаждания и може да се полага дори през зимата, тъй като неговата огъваемост е отлична при температури от 0˚до -10˚С. Цената на течната хидроизолация варира около 18-20лв/кв.м, като това отново включва труд и материали.

SBS модифициран битум е един материал, който има специално предназначение – той е създаден конкретно за подземни хидроизолации (основно на вкопани основи) и може да се полага върху прясно декофриран бетон. Предимството на SBS модифицирания битум е, че той осигурява много висока еластичност и здравина на изолацията, което е важно качество, имайки предвид, че основите на една сграда се сблъскват постоянно със слягането на земните пластове и с напора и киселинността на подземните води. Цените тук започват от около 20лв/кв.м.

Кое определя общата цена на хидроизолацията?

Основното, което определя колко ще ви струва хидроизолацията е площта на въпросното съоръжение. Разбира се, че има значение дали ще влагоизолирате малка открита тераса или покрива на голям панелен блок. Тук и материалите могат да бъдат различни, както и допълнителните дейности, които се заплащат отделно, като грундиране, почистване и газопламъчното залепване.

Видът на материалите също определя цената на хидроизолацията. Има значение дали ще използвате воалит без посипка или рулонна хидроизолация с дебелина на мембраната 4.5мм. Начинът на полагане на тези два материала е сходен – обикновено се прилага газопламъчно лепене, когато основата е незапалима, но разликата в цената на материалите за квадратен метър е около 10лв, а това при една по-голяма площ представлява сериозен ценови диапазон.

Това, което също ще се отрази на общата цена по хидроизолирането е моментното състояние на съоръжението. Трябва да знаете, че при наличие на стара и амортизирана хидроизолация, ще трябва да заплатите отделно за нейното премахване. Самото предпазване на положената хидроизолация също ще се отрази на общата цена. При съоръжения, като плоски покриви ще се наложи полагане на чакъл, дребна посипка, алуминиев лак или бронирана посипка, в зависимост от мястото и вида на основата.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com