Възможно ли е да имаме цветя през зимния сезон

Най-голямото удоволствие на това да живеете в къща е възможността да създадете в двора си истински оазис от зеленина. Съществуват безкрайно много красиви растения, които виреят на нашия климат и да превърнат градината в рай.

 

Проблемът е в това, че много голяма част от видовете са съсредоточили своя период на цъфтеж основно през пролетта, докато през есента и лятото броя на цъфтящите растения намалява значително за да прекъсне съвсем през зимата. Или, може би, не съвсем.

Консултирайте се с експерт по озеленяване

Най-добрият начин да имате цветя през всички сезони е да планирате цветните лехи според периода на цъфтеж. За целта трябва да знаете почти с точност месеците и дори седмиците, в които дадено растение цъфти.

 

Това се прави малко трудно, ето защо е препоръчително да се обърнете към специалист, който се занимава професионално с озеленяване.

 

Той ще ви препоръча къде какво да се засади, така че да имате красиви цветя на практика през всеки един сезон. Специалистът ще ви насочи и към това кои са растенията, които имат по-продължителен период на цъфтене, така че да радват окото ви по-дълго време.

Има растения, които цъфтят дори и през зимата

Всеки човек, който поддържа градина у дома си от по-дълго време, ще каже, че всъщност дори и през зимата може да имате цветя в двора си, макар това да изглежда непостижимо.

 

Защо трябва през зимата градината да изглежда пуста и безжизнена, когато можете да се радвате на поне няколко вида цъфтящи растения. Сред най-често срещаните растения, които могат да ви зарадват с прекрасните си цъфтящи цветове са:

  • Минзухар;
  • Кокиче;
  • Невен;
  • Теменуга и други.

 

Разбира се, трябва да се има предвид и това, че все пак ако земята е скована от лед и е покрита от дебел и плътен слой сняг, то растенията няма как да пробият и да поникнат, дори и ако по природа са от устойчив вид, който не се страхува от студа.

 

И все пак, зимата в София така или иначе не е толкова сурова, че да попречи на развитието на повечето видове хладнолюбиви растения, ето защо си струва да се опита.

Масивен паркет София