Домашна хлебопекарна – как да изберем правилно

Аромат на прясноизпечен хляб, хрупкава коричка – какво може да бъде по-апетитно. Всяка сутрин този аромат ще ни зарежда с енергия и ще повишава апетита и ще ви зарежда с добро настроение за целия ден.

За кого е подходяща домашната хлебопекарна? Защо да я купуваме?

Първата причина за покупка – това е просто любов към кулинарията и желание да си печем хляб у дома. Това най-често е основната причина.

Освен хлебопекарната ще ни помогне да спестим. Печенето на хляб у дома понякога излиза по-евтино, отколкото да си го купим в магазина.

Цената на хлебопекарната може да се изплати за около година

Но има няколко гледни точки – ако добавим към покупната цена на уреда и вложеното време и усилия за подготовката на хляба за печене и разходите за електроенергия, то от магазина излиза по-евтино.

Още един немаловажен фактор – това 100% натуралност на продукта. Днес се предлагат много некачествени хлябове, в състава на много от тях има оцветители и консерванти.

Повечето хора желаят да си приготвят храна у дома, тъй като само така могат да бъде сигурни в нейната полезност.

Домашен хляб – пресен, горещ с хрупкава коричка. Всички хлебопекарни изпичат хляб еднакво.

Как да изберем хлебопекарна?

Да започнем с основния параметър – цената на изпечения хляб. Това е базовият параметър, който първо трябва да се пресметне. Средно теглото на хляба може да варира от 450 до 1500 грама.

Най-добре е да се разчете необходимото тегло, като се има предвид колко се яде.

Семейството ви яде по един самун хляб дневно?

Да погледнем теглото – 600-800 грама, стандартен грамаж – около 650 грама, диетичните хлябове са около 500 грама.

И съответно отпадат хлебопекарните, които не са подходящи за вас. Масовите хлебопекарни са с максимално тегло на изпечения хляб от 1000 грама, но се предлагат и с по 1500 грама, но има възможност за регулиране на теглото в посока намаляване.

Това е средният вариант, който най-вероятно ще е подходящ и за вас. От една страна може да се изпече по-малък хляб за 1 ден, дори и семейството да е с 2-ма души.

От друга страна, ако дойдат приятели или предстои празник, то може да се използва максимално тегло от 1000 грама.

Най-простите и евтини хлебопекарни имат следния набор от функции – изпичане на хляб под форма, избор на цвят на коричката – по ваше желание.

Замесване на тесто – има го на практика във всички хлебопекарни. Много удобно. Пускате програма за месене на тесто и можете да си направите понички или пица.

Таймер – много удобен, ако желаете хляб още сутринта – пресен и топъл, можете още от вечерта да подготвите продуктите.

Ламинат и ламиниран паркет