Фурна с каталитично почистване – плюсове и минуси

Апетитни и сочни ястия с хрупкаща коричка с голямо удоволствие се ядат от всички членове на семейството, а почистването на полепналите мазнини от стените на фурната обикновено се пада само на домакинята.

Ако печката има функция за каталитично почистване, за този проблем може да се забрави. Това устройство осъществява процеса на разграждане на мазнини чрез химични реакции, които автоматично се активират по време на приготвяне на храна.

Основни принципи на работа на каталитично почистване

Процесът на катализа представлява ускоряване на определени химически реакции. Именно това се случва в недрата на вашата фурна по време на приготвяне на някакво ястие.

Отделящите мазнини се отлагат по стените и веднага се превръща в сажди и обикновена вода.

А това предизвиква ефект на специално покритие, което се нанася на задната и на страничните стени, а също и по перките на конвектора.

Външно такива повърхности изглеждат като тъмно, грапаво покритие, покрито с пори с малки размери. Именно в тези вдлъбнатини се съдържа и специален химически състав с катализатор, който при нагрява отключва реакция на окисление.

Каталитичното почистване на фурната е абсолютно безвреден за човешкия организма процес, а резултатите са впечатляващи.

Реакцията се отключва при нагряване на повърхността до температура от 140 градуса, макар и за максимална ефективност да достига при 200-250 градуса.

След като сте приключили с приготвянето на вечерята, е необходимо да забършете повърхността на фурната с мокър парцал, и отново ще изглежда чист и нов.

Някои особености на фурната с такава система на почистване

Ако сте склонни към закупуване на подобна фурна, няма да е излишно да научите за някои специфични черти на такава техника.

  1. Специалният емайл се разрушава при попадане върху него на захар и млечни ястия, поради тази причина дъното на фурната, поради тази причина дъното н фурната, където могат да изтекат различни течности, няма специално покритие. Не се нанася емайл и на вратата на фурната, а това означава, че тези детайли трябва да почистват на ръка.
  2. Каталитичното почистване е по-малко ефективен начин от пиролизата – ако по време на готвене се отделя твърде голямо количество мазнини, определена част от него така и остава. Възможно е да „изгори” при използване на уреда последствие.
  3. Особеностите на повърхността на фурната изискват специално отношение – почистването на сажди от тях само с мека гъба и прах без абразивни частици, способни да увредят емайла;
  4. При използване на фурната специалното покритие от нейната повърхност се изтрива, и след 5 години е необходима смяна на страничните панели. Можем и сами да ги поставим, ръководейки се от приложената инструкция.
Ламинат и ламиниран паркет