Гардения – защо да я използваме за озеленяване и за къде е подходяща

Цветята са важна част от интериора на всеки един дом, а когато са подбрани с вкус, те могат да направят мястото просто неузнаваемо. Едно от растенията, които създава изключително луксозно усещане и аристократична атмосфера е гарденията.

 

У нас тя е популярна сравнително от скоро, но в същото време е много търсена в страните от Западна Европа, където се използва като стайно цвете и като градинско през летния сезон (разгледайте на DomGradina.net).

Защо е толкова търсена за озеленяване у дома

Гарденията е едно от най-изящните и аристократични растения. Тя е добре известна със своите красиви, силно ароматни и кремави цветове, които отрупват обилно растението, откроявайки се на фона на сравнително тъмните му листа.

 

Сами по себе си, листата имат лъскава повърхност, вечнозелени са и изглеждат като полирани. Цветовете се появяват през пролетта и есента, като най-благоприятни за нея са температурите от около 17 градуса (плюс – минус един или два градуса).

Какви са температурните изисквания на гарденията

Гарденията е изключително красиво растение, но трябва да знаете, че тя не е подходяща за отглеждане само навън. Тя не понася ниските температури, ето защо в условията на нашата страна може да бъде отглеждана само като стайно цвете.

 

Ако смятате да я гледате навън, това може да се направи единствено през летните месеци от годината. Освен това, трябва да предвидите това, че тя не понася директната светлина и има нужда от поддържането на по-висока влажност.

 

Ако искате да я засадите в двора си, трябва да направите това на някое не твърде слънчево място, като можете да я оставите там от април до октомври, след което да я разсадите в саксии и да я приберете вътре.

Кое кара цветовете на гарденията да падат

Макар и гарденията да е топлолюбива, тя все пак не понася жегите. Именно настъпването на по-високите температури кара цветовете на растението да опадват и да остават само зелените листа.

 

Обикновено, цъфтежът се възобновява отново към края на септември, когато по-прохладното време вдъхва желание за живот на цветето. Това, обаче, не значи, че то обича студа, а само че се чувства добре на пролетни температури.

 

 

 

Ламинат и ламиниран паркет