Газов или електрически котлон – какъв да изберем

При решение за покупка на нова печка, буквално се объркваме при избора. Във всеки магазин можете да намерим огромни каталози с газови, електрически във всякакви форми цветове и комплекти.

Какво да изберем? Може и това да е електрическа печка, която отлично се вписва в строгия дизайн на кухнята, или пък газовата, която е проверена с времето.

У нас, в повечето градове няма централно газоснабдяване, затова и повечето печки с електрически фурни и газови котлони.

Да сравним двата варианта

За да не се объркаме при избор, трябва да сме наясно с основните функционални различия на тези кухненски уреди. Въпреки че предназначението и на газовата и на електрическата печка е едно и също, между тях има разлики.

Газовата печка е познатият ни син пламък, който загрява тенджерата отдолу, а електрическата е равна повърхност със зони за нагряване. Какво следва от това?

  • На газов котлон водата завира по-бързо, на него могат да се използват всякакви тенджери;
  • Открит огън, на който човек може да се изгори. Голяма опасност от взривяване и пожар, все пак си имаме работа с газ. А също има възможност за изтичане и на самия газ;
  • Явно предимство на електрическата печка е, че няма открит пламък. Нагревателните елементи са скрити под повърхността на котлона, рискът от случайно изгаряне е минимален. Също няма опасност от заливане на горелката, което е опасно при газовите котлони;
  • Сред недостатъците на електрическите печки е твърде бавното нагряване, а това означава увеличаване времето за приготвяне на храна. Основният недостатък, който има този котлон е и по-високата цена на електричеството от природния газ или пропан-бутана съответно.

Може би ще си кажете, че от доста години готвите на газ, какво пък толкова. Но съгласете се, съвременните електрически печки са снабдени със стъклокерамична повърхност и скрита система за управление.

Изглеждат доста по-добре на фона на традиционните модели с газови горелки. И проблемът не е във футуристичния стил, който е подходящ за Hi-tech кухнята, колкото че равната повърхност по-лесно се мие.

Съдовете, поставени на електрически котлони, ще бъдат много по-устойчиви, отколкото тези, които стоят на решетки.

Също електрическата печка осигурява по-равномерно загряване на дъното, което се отразява благоприятно на скоростта на приготвяне и на качеството на ястието.

Сегментната система на индикация за остатъчна топлина позволява безпогрешно да се определи кой от котлоните все още не е изстинал напълно.

Тази функция позволява избягване нагряването при случаен контакт с нагрята повърхност, а също запазва топлината по-дълго време.

Още един важен фактор, който е в полза на електрическите котлони, е липсата на продукти от горенето.

Газов или електрически котлон – какъв да изберем
Оцени!

Sunrise - подови настилки и интериорни решения