Хай-тек баня – осветление и цветови решения

Хай-тек като направление в дизайна на интериора се е появило в Европа преди около 50 години, но у нас е започнало да се развива едва през 90-те години на миналия век. Своята поява хай-тек дължи на резкия скок в техническия прогрес, под знака на кой премина 20-ти век.

Полетите в космоса, развитието на информационните технологии, всички това вдъхновявало представителите на творческите професии за създаване на произведения, насочени към бъдещето.

Днес хай-тек се възприема като знак за престиж, защото не всеки може да си позволи построяване на сграда или оформяне на интериор в такъв стил.

Хай-тек предполага използване на съвременни високотехнологични материали и конструкции, което влияе на цената на работата. Предлагаме ви да се запознаете с хай-тек стила за създаване на футуристична баня.

Нюанси на стила

Стилът хай-тек е много разпознаваем, действително е трудно да се обърка с някакво друго направление.

За хай-тек интериора са характерни:

  • Прости форми, равни линии, прави ъгли;
  • Монохромна цветова гама;
  • Пренебрегване на естествените материали;
  • Използване на стъкло, пластмаса и хромиран метал;
  • Минимум декор;
  • Добра осветеност на помещението;
  • Максимално функционално използване на площта;
  • Вградени мебели и битова техника;
  • Илюзия за лекота, въздушност, която се създава за сметка на голямо количество стъкло и светлина;
  • Метални елементи – конструктивните елементи се превръщат в елементи на дизайна;

Цветови решения

Ако сте решили да оформите банята в стил хай-тек, то на ваше разположение е доста оскъдна цветова палитра. За този стил е характерно използването само на 3 основни цвята – бяло, черно и нюанси на сивото.

Допуска се вграждане на червено, синьо, зелено, лилаво, но трябва да се избират ярки, неонови нюанси.

Въпреки монохромната цветова гама, интериорът съвсем не изглежда мрачен, благодарение на металния и стъклен блясък, а също и доброто осветление, на което в хай-тек стила се придава особено значение.

Довършителни дейности

За банята, без значение от стила на оформление, най-добър вариант за стените се смятат керамичните плочки. Ако говорим за хай-тек, то фаянсът трябва да бъде голям квадратен или правоъгълен.

Стените в тази стая са предимно еднотонни, но е възможно съчетаването на близки по цвят тонове или използването на керамични мозайки – също да е в тон, желателно с метален блясък.

Осветление

Осветлението в хай-тек банята играе доста важна роля, тъй като за този стил е характерна добрата осветеност, а също и игрите на светлини и сенки.

Има 2 начина за организация на осветлението в хай-тек интериора. Първият от тях е с точково осветление, на практика не заема място, създава се равномерно осветяване. Освен това по избор могат да осветяват определени функционални зони.

Хай-тек баня – осветление и цветови решения
Оцени!

Интериорни решения Sunrise