Хидрогел за цветя – как се използва

Хидрогел за стайни растения – това са гранули със специален полимер, който може да поема голямо количество вода или вода с разтворени торове, които се задържат дълго време. Те се задържат дълго време и постепенно се абсорбират от растенията.

Хидрогелът за цветя е различен – има мек полимер за внасяне в почвата и по-плътен за създаване на композиция. Продава се под названието аквапочва.

Тези 2 модификации трябва ясно да се разграничават – служат за различни цели

Хидрогелът е мек, безцветен, добавя се в саксиите със стайни растения за увеличаване на срока между поливанията. Използва се за покълване на семена, за захващане на издънки.

Корените на растенията лесно проникват в материала и получават от него влага в продължение на дълго време. При поредното поливане хидрогелът поема голямо количество вода, което предпазва почвата от окисляване.

Хидрогелът с по-плътна консистенция – аквапочва, обикновено е с китайско производство, винаги е с определен цвят и има форма на сфера, пирамида или кубче.

Този разноцветен декоративен гел изглежда красиво, има приятен блясък

Слага се в прозрачни съдове като се редува със слоеве с различен цвят.

Издънките на растенията прекрасно пускат корени в него, при добавяне на торове оцеляват дълго и се развиват в такава среда.

Освен като субстрат за стайни растения се използва и като декоративен освежител за въздух, като във водата се добавят ароматни вещества.

В прозрачна ваза със сфери хидрогел могат да се поставят букети цветя. Освен чисто естетичен ефект е много практичен, ако имате малки деца или котка, която обожава да пие вода от вазата през нощта.

Материалът е стерилен в него не размножават бактерии и не се образува мъх. След използване може да се изсуши и да се съхранява до следващия път във вид на гранули.

За любителите на заливането на цветята с вода хидрогелът е защита срещу загниване на корени. Гранулите хидрогел в почвен субстрат поемат вода, а излишъкът се стича от саксията през дренажните отвори. Ако гранулите не са надули, те поемат вода.

Как да използваме хидрогел за растения?

Използване на плътен хидрогел – сфери

Подгответе съд за раздуване на сферата и вазата, където ще го сложите. За всяко цвете е най-добре да се използва отделен съд.

Съдържимото в опаковката се слага в съд за раздуване и се залива с вода, както е написано на опаковката. Ако водата е малко, може след това да се добави.

Гранулите не поемат повече, отколкото е предвидено. След 8-12 часа китайските сфери са готови за използвани

Сложете сферите в прозрачна ваза и посадете растението. Корените на растението е желателно добре да се измият от почва.

Ламинат и ламиниран паркет