Хлорофитум – най-непретенциозното цвете

Хлорофитум е многогодишно стайно растение със зелени или бяло-зелени тесни листа, с висящи във въздуха разклонения с малки храстчета нови растения.

Както и мушкатото, расте във всяка почва, в саксии с всякакъв размер, на слънце и на сянка, в студено или в топло помещение, върху шкафа, на хладилника, на практика, където поискате.

Ако не го поливате месец, ще посърне и повехне, но няма да изсъхне. А ако не жалите вода, ще пусне такива корени, че няма да побере в саксията, ще пусне много храстчета, за да може по-голямата маса листа да изпарява влага.

Корените на хлорофитума са дебели, месести, в тях се натрупва влага. При недостатъчно поливане хлорофитума живее за сметка на запасите от влага в корените.

Ако не обичате да се занимавате с домашните растения, или често ви се налага да отсъствате от дома за повече от няколко дни или седмици, тогава хлорофитумът е подходящ за вас.

Как да се сдобием с това непретенциозно цвете?

Да, много е просто. Ако имате такова цвете в работата или при съседката, това, което ви е нужно да отрежете или отрежете малко храстче. Това е малко растение, което увисва на стъбло от основния хлорофитум.

Това малко стръкче се засажда директно във влажната земя или първо във вода, за да пораснат коренчета. А след това в саксия с пръст. Вероятността растението да загине е малка.

Порасналият хлорофитум достига до 50 см височина в диаметър и също толкова на височина.

Дългите листа на хлорофитума са зелени, бледно-зелени с бели или кремави продълговати линии.

От центъра на храста изпадат на каскада дълги 80-100 см разклонения с малки листа и цветове.

Цветовете на хлорофитума представляват малки бели звездички, които след това се превръщат в листни рози с въздушни корени.

Продължителността на живота на растението е повече от 10 години.

Полезни свойства

Има много публикации за способността на това стайно растение бързо и ефективно да пречиства въздуха от вредни примеси и въглероден диоксид.

Това растение активно поглъща вредните за човека вещества от въздуха, затова често се слага в кухни, където има газова печка.

Може би причината е, че хлорофитумът бързо се разраства, общата площ на неговите листа заедно с разклоненията е доста голяма, и отделя много кислород.

Но най-вероятно зелената лилия умее да получава храна от въздуха, а за нормална жизнена дейност има и азотни оксиди, и формалдехиди, и още много други елементи.

Грижа за хлорофитума

Оптималната температура е 15-18 година, но издържа и понижение до 8 градуса. Расте добре на слънце и на полусянка. На слънце листата стават по-ярки.

Хлорофитум – най-непретенциозното цвете
Оцени!

Масивен паркет София