Импрегниране или как да защитим дървените повърхности

Дървото и дървеният материал са едни от най-предпочитаните варианти за повърхности в интериора в дома. Този дизайн е сред най-популярните и подходящи типове, особено когато държим на добрия и изтънчен вид на обзавеждането вкъщи.

Както много други материали обаче дори дървото се нуждае от качествена поддръжка, която да подсигури добрия му външен вид и да го запази здраво за възможно по-дълъг период от време.

Как да защитим дървените повърхности у дома? Те са абсолютно функционален и красив начин, с който можем да дадем завършеност дори на кухненските плотове. Без значение от предназначението им тези повърхности имат както предимства, така и недостатъци.

Някои имат просто декоративна роля, други от своя страна предоставят възможност ори да режете плодове, зеленчуци и месо върху тях, без да нараните кухненския си нож. Дървените повърхности в кухнята са и устойчиви на бактерии, но пък за съжаление поемат различни петна и прегаряния, когато ги използваме за готвене или подобни цели.

Ето защо е абсолютно нужно да ги защитим от вредни за тях влияния по възможно най-качествен начин.

Защита от петна

Пазете ги чисти като цяло, за да избегнете наличието на петна върху им. Начинът е просто да почиствате веднага, след като сте ги използвали.

  • Отстранявайте веднага всякакви разлети течности, сосове или друг вид течна храна.
  • Измивайте редовно повърхността със сапун и топла вода.
  • За добър ефект втривайте лимонов сок върху петната, останали след готвене. В случай на нужда опитайте с търкане, за да почистите по-добре наслоените петна от храна. Можете да го постигнете, чрез посипване на малко сол върху тях или с лимонов сок.
  • Използвайте специална белина за дърво, ако петната са доста по-упорити от очакваното. Отмивайте винаги след тези процедури.
  • Ако се налага третирайте повърхностите с шкурка. Като за начало започнете с номер 120 (едра шкурка), след което с по-фина такава – около 180, за да загладите добре повърхността.
  • Не използвайте оцет, за почистването на дървените повърхности, освен ако не става дума за запечатано дърво. Причината за това е, че с високата си киселинност оцетът би могъл да разтвори лепилото, което държи дървените форми ведно, ако структурата на плота е такава.

Запълване на пукнатините

Восъкът умее да направи това качествено. В случай, че дървените повърхности имат пукнатини или пори, които са видими, те ще събират всякакъв вид остатъци, след готвенето и ще бъде твърде трудно да го почистваме.

Восъкът и други специални за случая материали можете да откриете в търговската мрежа без проблем. Чрез него ще успеете да запълните и прикриете всеки вид пукнатини или абразиви, които да попречат на приятното използване и добър вид на материала.

Друг добър начин е това да стане с нагрят и течен парафин, който след охлаждане се стяга и успява качествено да запълни нужните пукнатини. След това почистете повърхността от неравности. Процедурата може да повтаряте веднъж в месеца.

Защита на дървените повърхности в кухнята от влага и други течности

Всички знаем, че оставена достатъчно дълго върху водата или друг вид течности могат да повредят дървените повърхности не само в кухнята, но и навсякъде у дома, където има такива.

Варианти за предпазване е да осигурим слой полиуретан, който да предпазва дървото. Запечатаната повърхност прави дървения плот лесен за почистване, но този начин не се препоръчва за дървени повърхности, на които се режат с нож хранителни продукти.

Ако все пак решите да запечатате дървото с подобен тип материал, изберете такъв, който е доказано безопасен за здравето, при контакт с храна. Ако е нужно запечатайте дървото по този начин поне с 2-3 пласта.

Защита на дървените плотове от горещи предмети

Ясно е, че щом имате дървен плот в кухнята си, той е изложен и на високи температури винаги, когато оставите нагрят съд върху му. Голяма част от дървените повърхности е добре да бъдат предпазвани от подобни влияния.

В случай, че искате да използвате дървения плот в кухнята и за подобни цели е добре да се подготвите със специални за целта топлоустойчиви подложки, които да създадат преграда между дървената повърхност и горещите съдове.

Против бактерии

Дървото убива голяма част от вредните за здравето бактерии, ето защо то е правилен избор за материал за кухненски плот. Този тип дървени конструкции са създадени от здрави и твърди дървени материали, които не позволяват проникването на бактерии в тях.

В същото време обаче винаги трябва да се грижите за тази задача. Понякога могат да се използват универсални почистващи средства, които премахват бактериите.

Запазете спокойствие

При наличието на съвсем малки пукнатини с широчина на косъм, макар и видими няма нужда от притеснения. Това са абсолютно нормални ситуации, които не значат, че дървения ви плот е дефектен или повреден. Просто почиствайте редовно повърхността с пукнатини и използвайте подходящо запълващо вещество на нужните места.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com