Изтичане на фреон от хладилника – признаци

Във всеки дом има този необходим уред, какъвто е хладилника. Трудно е да си представим живота без него – благодарение на хладилника можем безпроблемно да съхраняваме продукти и готови ястия.

И ако се развали, за всички членове на семейството следват неудобства. Често срещан проблем с хладилника е изтичане на фреон. Именно за това ще стане и въпрос сега.

Какво представлява фреона на хладилника?

Хладилниците, които работят с компресор, представляват камера, вътре в която е разположен изпарител. В него има хладилен агент, който при кипене и изпарение отнема топлината от камерата и я предава на неговата среда при кондензация.

По този начин въздухът в хладилника се охлажда, а хладилния в газообразно състояние постъпва в компресора в течно състояние. Този цикъл се повтаря и повтаря.

А ако фреонът представлява химически съединения на основата на етан или метан. Ако говорим къде се намира фреона в хладилника, то това вещество винаги е разположено в изпарителя.

Това означава, че фреонът е тип хладилен агент, който циркулира и благодарение на който се осъществява охлаждането на хладилната камера.

Днес се използват различни марки фреон. За домашни хладилници обикновено се използват фреони R600 и R134. Индустриалните и търговски хладилни камери се зареждат с марки R503, R13 и други.

Изтичане на фреон от хладилника – признаци

Както виждате, фреонът е един от основните елементи на изправната работа на агрегата. Неговото изтичане води до това, че хладилникът излиза извън строя.

Обикновено този проблем възниква при нарушение на целостта на тръбата на изпарителя или като последствие на производствен дефект.

Но как да разберем, че изтича фреон от хладилника?

Първо, въпреки че този тип хладилен агент е летлив газ, е невъзможно да разберем за проблема, тъй като фреонът няма миризма.

Второ, проблемът едва ли ще се разпознае, тъй като хладилният агент е прозрачен.

Но има определени признаци, по които можем лесно да разпознаем какъв е проблемът.

Когато тръбите на изпарителя се повредят, налягането в хладилника естествено постепенно се понижава, а това означава, че процесът на кондензация се забавя.

Затова в хладилника или в камерата температурата на въздуха се повишава, вследствие на което някои хранителни продукти бързо се развалят.

Възможно е да забележим стичаща се вода под хладилника, тъй като продуктите в камерата се стопяват.

Вероятността от отравяне с хладилен фреон е малка, макар и да е токсичен, става опасен само при над 250 градуса, което в домашни условия няма как да се случи.

Как да решим проблема с изтичащия фреон?

За съжаление, с ликвидирането на изтичането на фреон няма да може да можем да се справим, необходима е помощ на специалист.

Ламинат и ламиниран паркет